Commerciële contracten2021-12-29T14:28:38+00:00

Onderneming & Zaken doen

Home » Specialismen » Onderneming en zaken doen » Commerciële contracten

Commerciële contracten

Pre-contractuele fase, contractuele fase, post-contractuele fase en juridisch conflict

Bij het opstellen van internationale commerciële overeenkomsten is het belangrijk om eerst vast te stellen wat partijen precies beogen en wat het doel is waar ze naartoe willen werken. Hieronder een overzicht van de verschillende momenten wanneer het opstellen van een commerciële overeenkomst belangrijk is. Het doel van alle genoemde overeenkomsten is om uw bedrijf zo goed mogelijk te beschermen vanuit een juridisch oogpunt en om duidelijkheid te scheppen tussen partijen wat is afgesproken en wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Over het algemeen zijn er vier fasen met betrekking tot het opstellen van internationale commerciële overeenkomst.

Vier fasen bij het opstellen van internationale commerciële contracten

 1. Pre-contractuele fase – de voorfase van een internationale commerciële overeenkomst.
  Dit is waar partijen willen vastleggen dat ze het voornemen hebben om samen zaken te doen, door middel van een Letter of Intent. Het is ook mogelijk bijvoorbeeld dat partijen al overeenstemming hebben op bepaalde vlakken, dan is het handiger om een Memorandum of Understanding op te stellen. Ook wel genoemd een MOU.
 2. Contractuele fase – het opstellen van een internationaal commerciëleovereenkomst.
  Dit is als partijen overeenstemming hebben bereikt op commercieel gebied en er behoefte is om de op dat moment geldende afspraken vast te leggen. Een aantal voorbeelden van dit soort commerciële overeenkomsten of contracten zijn duurovereenkomsten, commerciële overeenkomsten met bepaalde tijd, koop/verkoop overeenkomst, joint-venture overeenkomst etc. Indien het gaat om de verkoop van bepaalde producten en/of diensten van uw bedrijf, dan zou dit een koop c.q. verkoopovereenkomst zijn van bepaalde producten c.q. diensten of indien het betrekking heeft op indirecte verkoop, een agentuurovereenkomst, distributieovereenkomst of franchiseovereenkomst.
 3. Post-contractuele fase –  de fase nadat de overeenkomst of het contract is gesloten.
  Dit is de fase waar de overeengekomen commerciële overeenkomst wordt uitgevoerd door partijen. Het kan zo zijn dat er aanpassingen zijn gedaan door beide partijen met betrekking tot de uitvoering van de commerciële overeenkomst, dan is het mogelijk om een Addendum op te stellen die aangehecht wordt aan de commerciële overeenkomst.
 4. Juridisch conflict nadat de commerciële overeenkomst is gesloten.
  Dit is de fase waar partijen niet meer in overeenstemming zijn met de geldende afspraken of wanneer een van de partijen een ander beeld heeft van de geldende afspraken. In dit soort gevallen zal de behandelende advocaat uw bedrijf kunnen adviseren over welke afspraken zijn vastgelegd en wat de mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld de commerciële overeenkomst te beëindigen c.q. op te zeggen.

Heeft u vragen met betrekking tot internationale commerciële overeenkomsten dan kunt u contact opnemen met Madelon van Breemen, telefoon (+31) (0)10 209 27 56 of per e-mail vanbreemen@lvh-advocaten.nl.

Meer over Onderneming & Zaken Doen:

klik verder als u meer wilt weten hoe wij u kunnen adviseren over de volgende gebieden/onderwerpen:

GESPECIALISEERDE ADVOCATEN

Dit zijn onze advocaten die gespecialiseerd zijn op dit gebied.

Peter de Graaf

+31(0)10 209 27 52
degraaf@lvh-advocaten.nl
(meer…)

Justin de Vries

+31 (0)10 209 27 52
devries@lvh-advocaten.nl
(meer…)

Gentia Niesert

+31 10 209 27 77
niesert@lvh-advocaten.nl

(meer…)

Michelle Reevers

+31 (0)10 209 27 75
reevers@lvh-advocaten.nl
(meer…)

Peter Verheijden

+31 (0)10 209 27 55
verheijden@lvh-advocaten.nl
(meer…)

Meer over onderneming & zakendoen

Negotiation of distribution agreements in International B2B trade

april 29, 2021|

Distribution agreements are commonly used in international B2B trade and serve to optimise the supplier’s sales. It is not uncommon that the supplier lacks essential infrastructure in the market the distributor is active in, so that co-operation through a distribution agreement provides a win-win situation for both.

Terminating a commercial contract

april 22, 2021|

This article will explain in which way commercial agreements can be terminated under the Dutch Civil Code (DCC).

Go to Top