Ben van Nieuwaal
Gespecialiseerd in:
Overheid
Bel Ben via:
+31 (0)10 209 27 75 of +31 (0)6 41 37 51 55
Opleiding
Erasmus Universiteit Rotterdam. Afgestudeerd in 2004 (privaatrecht). Ben van Nieuwaal schreef zijn afstudeerscriptie op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. In 2010 slaagde hij cum laude voor de postdoctorale Grotius specialisatieopleiding Bestuursrecht en in 2023 heeft hij de postdoctorale Grotius specialisatieopleiding Omgevingsrecht met succes afgerond.
Advocaat bij LVH
Sinds februari 2005.
Functie en feiten
Ben van Nieuwaal adviseert en procedeert over bestuursrechtelijke aspecten van gebieds- en projectontwikkeling (vergunningen, bestemmingsplannen, planschade, etc.), vastgoedtransacties en algemeen bestuursrechtelijke kwesties (Awb, Wob / Woo, etc.). Zijn achtergrond in het ondernemings- en aansprakelijkheidsrecht komt goed van pas bij de (verkoop) van commercieel vastgoed, onderhandelingen en geschillen daarover alsmede vastgoed en projectontwikkeling gerelateerde aansprakelijkheidszaken.
Hij heeft in de afgelopen jaren omvangrijke en complexe gebiedsontwikkelingen en vastgoedprojecten begeleid en staat in zijn dagelijkse praktijk o.a. investeerders, beleggers, verzekeraars en projectontwikkelaars bij. Met name de bestuursrechtelijke handhaving van het omgevingsrecht heeft zijn bijzondere interesse.
Expertise
Competenties
Ben van Nieuwaal is een praktisch ingestelde probleemoplosser. Wordt gewaardeerd vanwege zijn daadkracht, de rust die hij uitstraalt en zijn vertrouwen in een goed eindresultaat.
Registratie rechtsgebieden NOvA
Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur heeft Ben in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: bestuursrecht en vastgoedrecht. Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.
Persoonlijke eigenschappen
Direct, praktisch, oplossingsgericht.
Lidmaatschappen / nevenactiviteiten
- Lid van de Nederlandse Juristen Vereniging
- Lid van de Vereniging voor Bestuursrecht (VAR)
- Lid van de VNO-NCW West
- Lid van Nederlandse Vereniging voor Energierecht (NeVER)
- Ben schreef onder meer een artikel in het vaktijdschrift Sanctierecht & Compliance voor ondernemingen.
Artikelen
De Omgevingswet & Nadeelcompensatie (deel 2) De Peildatum en de (planologische) vergelijking
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met de inwerkingtreding daarvan wordt wel gezegd dat de grootste wetgevingsoperatie is afgerond sinds de invoering van de Nederlandse Grondwet in 1848. Diverse voorheen bestaande afzonderlijke wetten en regelingen zijn met de Omgevingswet ondergebracht in één wet en vier algemene maatregelen van bestuur. Bij een wetgevingsoperatie van een dergelijke omvang, worden uiteraard (principiële) keuzes gemaakt die een wijziging teweegbrengen ten opzichte van het voorheen geldende recht. Zo ook in het kader van de Omgevingswet.
De Omgevingswet & nadeelcompensatie, een nieuw stelsel & terminologie (deel 1)
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met de inwerkingtreding daarvan wordt wel gezegd dat de grootste wetgevingsoperatie is afgerond sinds de invoering van de Nederlandse Grondwet in 1848. Diverse voorheen bestaande afzonderlijke wetten en regelingen zijn met de Omgevingswet ondergebracht in één wet en vier AMvB’s.
Een windpark dat uit de wind wordt gehouden (nadeelcompensatie)
Windenergie vervult een belangrijke rol in het kader van de energietransitie. Windmolens verrijzen zowel op land als op zee. Regelmatig stuit de realisatie van windmolens op land op verzet vanuit bijvoorbeeld omwonenden of vanuit milieu- en natuurverenigingen.