Artikelen
In onze artikelen op deze pagina bespreken we relevante vraagstukken en recente ontwikkelingen. Bent u op zoek naar een specifiek onderwerp, dan kunt u gebruik maken van de zoekfunctie of filter.
Actie met betrekking tot belastingheffing in box 3
Zoals bekend, is er de afgelopen tijd veel beweging geweest op het gebied van de belastingheffing in box 3. In box 3 worden voornamelijk spaargeld, beleggingen en onroerend goed belast. Het vermogen in deze box werd voorheen belast op basis van een forfaitair rendement: de Belastingdienst stelde een verondersteld percentage vast, ongeacht het daadwerkelijke rendement. Dit betekende dat veel belastingplichtigen belasting betaalden over een rendement dat zij feitelijk niet hadden ontvangen. Misschien heeft u in het verleden ook wel te veel belasting betaald. De kans is dan groot dat u voor rechtsherstel in aanmerking komt!
De Omgevingswet & Nadeelcompensatie (deel 2) De Peildatum en de (planologische) vergelijking
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met de inwerkingtreding daarvan wordt wel gezegd dat de grootste wetgevingsoperatie is afgerond sinds de invoering van de Nederlandse Grondwet in 1848. Diverse voorheen bestaande afzonderlijke wetten en regelingen zijn met de Omgevingswet ondergebracht in één wet en vier algemene maatregelen van bestuur. Bij een wetgevingsoperatie van een dergelijke omvang, worden uiteraard (principiële) keuzes gemaakt die een wijziging teweegbrengen ten opzichte van het voorheen geldende recht. Zo ook in het kader van de Omgevingswet.
Wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten bij onderhuur van bedrijfsruimte?
Voor huurders van bedrijfsruimte kan het zinvol zijn om de gehuurde bedrijfsruimte (deels) onder te verhuren. De huurder wordt dan ook onderverhuurder. Mag dit zomaar?
Voorkom dat een earn-out een burn-out wordt
Een earn-out kan zowel verkoper als koper voordelen bieden, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Dit artikel laat zien hoe een earn-out regeling kan helpen bij onzekerheden rondom een bedrijfsverkoop, maar ook hoe het kan leiden tot conflicten als er geen duidelijke afspraken zijn. Ontdek hoe je problemen kunt voorkomen en een goed uitgewerkte earn-out regeling opstelt om misverstanden te vermijden en optimale resultaten te behalen voor beide partijen.
Seminar: actualiteiten arbeidsrecht 26 november 2024
Het jaar 2024 is alweer bijna voorbij. Het was op arbeidsrechtelijk terrein zeker niet saai! Er is zeer veel te doen over het afschaffen van het handhavingsmoratorium en de inschakeling van zzp'ers. De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties moet komend jaar meer duidelijkheid verschaffen over de vraag wanneer iemand als werknemer of als zelfstandige wordt beschouwd. Maar komt die wet wel op tijd en durft u nog gebruik te maken van zelfstandigen?
Ontslag van bestuurders van stichtingen: nieuwe risico’s en kansen onder de WBTR!
Met de invoering van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) heeft de wetgever belangrijke stappen gezet om het bestuur en toezicht van stichtingen te verbeteren. Een van de meest in het oog springende veranderingen betreft de uitbreiding van de ontslaggronden voor bestuurders van stichtingen. In dit artikel bespreken we de nieuwe wettelijke regeling, illustreren we de regeling met een praktijkvoorbeeld en lichten we de implicaties voor bestuurders en belanghebbenden toe.
Bestuurdersaansprakelijkheid na turboliquidatie
In een recente rechtszaak over turboliquidatie van een horecazaak oordeelde de rechtbank dat de bestuurders niet persoonlijk aansprakelijk waren. De zaak betrof het stoppen van de onderneming zonder baten, waarbij schuldeisers naar rato werden betaald. De verhuurder claimde onrechtmatigheid, maar de rechtbank stelde dat de turboliquidatie correct was uitgevoerd zonder verplichting tot faillissement.
Aansprakelijkheid van de bestuurder voor belastingschulden
Bestuurders van ondernemingen in moeilijkheden zijn zich er veelal van bewust dat handelingen die in het zicht van het faillissement (als het zo ver komt) zijn verricht, door een curator zullen worden onderzocht. Onverplichte rechtshandelingen waardoor schuldeisers zijn benadeeld kunnen door de curator worden teruggedraaid.
Onderhandelingen afbreken: hoe zit het met aansprakelijkheid?
Wat gebeurt er als onderhandelingen plotseling worden afgebroken? Ontdek wanneer dit onrechtmatig kan zijn en of u recht hebt op schadevergoeding voor de gemaakte kosten.
Mijn debiteur wil niet betalen
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen, wordt wel gezegd. Dat is niet helemaal waar, maar het geeft aan dat een uitspraak van de rechter lang niet altijd bevredigend wordt gevonden.
Kwalificatie arbeidsovereenkomst: werknemer of toch niet?
Met het Deliveroo-arrest van maart 2023 heeft de Hoge Raad de praktijk weer meer duidelijkheid gegeven over de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst. Sinds dat arrest is uiteraard weer diverse rechtspraak gewezen over de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst of toch een ander soort overeenkomst.
Commerciële contracten: ‘de overeenkomst van opdracht’ (reeks 5/5)
In dit laatste artikel van de reeks ‘Commerciële contracten’ bespreekt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, de ins en outs van ‘de overeenkomst van opdracht’. Wat is het verschil met aanneming van werk en de arbeidsovereenkomst en welke bepalingen vind je terug in een overeenkomst van opdracht?
CONTACT
Benieuwd wat wij voor uw onderneming kunnen doen?
Neem contact met ons op.