Conflicten
Conflicten na overname
Een aandelenoverdracht of activa/passiva transactie is over het algemeen een complex proces en kent vele valkuilen. Het spreekt voor zich dat een goede advisering over zo’n overnamecontract noodzakelijk is, waarbij de afspraken tussen partijen duidelijk en correct worden vastgelegd. Toch gaat het nog geregeld mis, zo zien wij in onze praktijk.
Post-overnamegeschillen
Wij hebben dan ook vaak te maken met geschillen die ontstaan nadat een overname heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld als partijen het eens zijn over wat moet worden verstaande onder verschillende begrippen die in de overeenkomst zijn opgenomen. Of wanneer er sprake is van een tegenvallende omzet of goodwill. We hebben het dan vaak over dwaling; de overeenkomst zou bij een juiste voorstelling van zaken niet – of niet onder dezelfde voorwaarden – zijn gesloten. Daarbij is het van belang goed op de hoogte te zijn van de onderzoeks- en mededelingsplicht van koper respectievelijk verkoper.
Daarnaast gaat een overnamecontract vaak gepaard met een achtergestelde lening of betaling in termijnen. Het komt geregeld voor dat de koopsom door de koper gedeeltelijk wordt betaald in de vorm van een achtergesteld lening of in termijnen en dat aan de koper een opschortingsrecht wordt toegekend ten aanzien van de verplichtingen uit hoofde van die achtergestelde lening of die termijnbetalingen. Bij vermeende schending van een bepaling uit het overnamecontract wordt dan al snel naar deze opschorting gegrepen. Vaak ontstaan er geschillen over de vraag of de koper een beroep kan doen op het opschortingsrecht.
Andere post-overnamegeschillen kunnen bestaan uit:
- Schending van garanties; bij een garantie garandeert de verkoper dat zich bepaalde feiten, die zien op bijvoorbeeld de aandelen, of op (onderdelen) van de bedrijfsvoering, wel of niet voordoen.
- Schending van vrijwaringen; in een vrijwaringsbepaling wordt de koper vaak volledig schadeloosgesteld voor de in de vrijwaringsbepaling geregelde zaken. Een vrijwaring ziet over het algemeen op voorzienbare risico’s van feiten (door de verkoper medegedeeld of voortvloeiend uit bijvoorbeeld een due diligence onderzoek) die bekend zijn of zijn te verwachten.
- Schending van concurrentiebedingen; als de verkopende partij zich jegens de koper verbindt geen met de overgedragen onderneming concurrerende activiteiten te verrichten.
Juridische mogelijkheden
Bij post-overnamegeschillen zien we vaak dat nakoming, ontbinding en schadevergoeding wordt gevorderd. Vernietiging van de overeenkomst, met een beroep op dwaling, kan tot de mogelijkheden behoren, maar we zien in de praktijk vaak dat deze mogelijk is uitgesloten. Dit neemt overigens niet weg dat in sommige gevallen desalniettemin een beroep kan worden gedaan op vernietiging.
Bovenstaande punten zijn een greep uit de verschillende geschillen die kunnen voortvloeien uit een overnameovereenkomst. Hebt u als koper of verkoper van aandelen of van een activa/passiva transactie te maken met een overnamegeschil, leg het ons voor. Wij maken voor u een procesanalyse en treden voor u op als de zaak voor de rechter wordt gebracht.
Meer over conflicten:
klik verder als u meer wilt weten hoe wij u kunnen adviseren over de volgende gebieden/onderwerpen:
GESPECIALISEERDE ADVOCATEN
Dit zijn onze advocaten die gespecialiseerd zijn op dit gebied.
Meer over conflicten
Mijn debiteur wil niet betalen
Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen, wordt wel gezegd. Dat is niet helemaal waar, maar het geeft aan dat een uitspraak van de rechter lang niet altijd bevredigend wordt gevonden.
Aansprakelijkheid bestuurder stichting bij verregend festival
Ook een bestuurder van een stichting kan risico lopen om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. Dit is niet nieuw, maar blijkt maar weer eens uit een recent vonnis van de rechtbank Oost-Brabant. De bestuurder van een Stichting die was opgericht om een festival te organiseren, was een dag voor de start van het festival nieuwe financiële verplichtingen aangegaan, terwijl de weersverwachtingen slecht waren.
Landjepik: de juridische mogelijkheden bij verlies eigendom van stuk grond
Tussen buren kan er discussie bestaan over wie eigenaar is van een bepaald stuk grond. Een dergelijke discussie kan ontstaan als op enig moment één van de buren een erfafscheiding op een zodanige manier plaatst dat daardoor een stuk grond dat eigendom is van de ander in bezit wordt genomen. De eigenaar heeft de mogelijkheid om zijn eigendom op te eisen (oftewel een revindicatoire vordering in te stellen). Een dergelijke vordering kan echter na verloop van tijd niet meer ingesteld worden als gevolg van verkrijgende verjaring.