Overheid
Overheid
Voor ondernemers is de overheid een belangrijke partij. In uw bedrijfsvoering heeft u te maken met wet- en regelgeving en overheidsbesluiten, zowel op rijks- als plaatselijk niveau, niet zelden met een complexe inhoud. De relatie met de overheid kent de nodige voetangels en valkuilen.
Het speelveld met de overheid is voor ondernemers vaak moeilijk te overzien, vanwege de veelheid aan maatregelen en door de dichtheid en complexiteit van maatregelen die zich in snel tempo kunnen opvolgen. Dat kan het risico op handhaving door de overheid vergroten. Vooral in het omgevingsrecht is dit voor ondernemers een punt van zorg.
Daarnaast verloopt het contracteren met de overheid vaak via bijzondere spelregels, die doorgaans niet aan de orde zijn in business-2-business verhoudingen.
In juridische geschillen met de overheid gelden bovendien vaak korte termijnen waarbinnen de ondernemer in actie moet komen.
De meest ondernemers zullen op een zeker moment een beroep moeten doen op specialistische kennis op het gebied van handhaving, omgevingsrecht, aanbesteding, vergunningsprocedures en/of bestuursrechtelijk procederen in bezwaar en beroep. LVH Advocaten heeft een omvangrijke kennis en expertise op deze gebieden.
Advisering
Onze advocaten kunnen u adviseren in contractuele kwesties met de overheid en in kwesties omtrent overheidsbesluiten. Het is belangrijk om in zaken met de overheid tijdig uw rechtspositie en strategie te bepalen, gelet op de veelal korte termijnen om tegen een nadelige overheidsbeslissing in actie te komen. Dit kan tijdrovende en dure procedures, voorkomen.
In de dagelijkse praktijk adviseren en procederen onze advocaten onder andere bij kwesties rond bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen, aanbestedingsprocedures, het aanvragen of aanvechten van een vergunning of subsidie, geschillen of conflicten met de (plaatselijke) overheid, bezwaar maken, schadevergoeding of planschadevergoeding.
Procederen tegen de overheid
Mocht het toch tot een procedure komen, dan kunnen onze advocaten uw belangen tegenover de overheid verdedigen. Zo hebben onze advocaten een ruime ervaring in bezwaar en beroep tegen handhavingsbesluiten, besluiten tot verlening of weigering van vergunningen en de vaststelling van bestemmingsplannen.
Soms dreigt een ondernemer ernstig nadeel te lijden door overheidshandelen en kan de normale loop van de rechtsgang niet worden afgewacht. LVH Advocaten is deskundig in het voeren van spoedprocedures, zoals voorlopige voorzieningenprocedures tegen overheidsbesluiten en kort geding procedures tegen beslissingen van de aanbestedende overheid.
GESPECIALISEERDE ADVOCATEN
Dit zijn onze advocaten die gespecialiseerd zijn op dit gebied.
Meer over overheid
Actie met betrekking tot belastingheffing in box 3
Zoals bekend, is er de afgelopen tijd veel beweging geweest op het gebied van de belastingheffing in box 3. In box 3 worden voornamelijk spaargeld, beleggingen en onroerend goed belast. Het vermogen in deze box werd voorheen belast op basis van een forfaitair rendement: de Belastingdienst stelde een verondersteld percentage vast, ongeacht het daadwerkelijke rendement. Dit betekende dat veel belastingplichtigen belasting betaalden over een rendement dat zij feitelijk niet hadden ontvangen. Misschien heeft u in het verleden ook wel te veel belasting betaald. De kans is dan groot dat u voor rechtsherstel in aanmerking komt!
De Omgevingswet & Nadeelcompensatie (deel 2) De Peildatum en de (planologische) vergelijking
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met de inwerkingtreding daarvan wordt wel gezegd dat de grootste wetgevingsoperatie is afgerond sinds de invoering van de Nederlandse Grondwet in 1848. Diverse voorheen bestaande afzonderlijke wetten en regelingen zijn met de Omgevingswet ondergebracht in één wet en vier algemene maatregelen van bestuur. Bij een wetgevingsoperatie van een dergelijke omvang, worden uiteraard (principiële) keuzes gemaakt die een wijziging teweegbrengen ten opzichte van het voorheen geldende recht. Zo ook in het kader van de Omgevingswet.
De Omgevingswet & nadeelcompensatie, een nieuw stelsel & terminologie (deel 1)
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met de inwerkingtreding daarvan wordt wel gezegd dat de grootste wetgevingsoperatie is afgerond sinds de invoering van de Nederlandse Grondwet in 1848. Diverse voorheen bestaande afzonderlijke wetten en regelingen zijn met de Omgevingswet ondergebracht in één wet en vier AMvB’s.