Richard Ouwerling
Gespecialiseerd in:
Personeel en Conflicten
Bel Richard via:
+31 (0)10 209 27 75 of +31 (0)6 11 23 53 54
Opleiding
Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Afgestudeerd in het privaat- en ondernemingsrecht in 2001. Richard schreef zijn scriptie over de toepassing van het anciënniteitsbeginsel bij het UWV. Specialisatieopleiding Arbeidsrecht met succes afgerond bij de Grotius Academie (2009).
Advocaat bij LVH
Sinds januari 2023.
Functie en feiten
Richard houdt zich dagelijks bezig met reorganisaties, arbeidsconflicten, arbeidsrechtelijke aspecten bij fusies en overnames, medezeggenschapsrecht, concurrentiegeschillen en eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden. Hij is gespecialiseerd in collectieve ontslagen, complexe individuele ontslagen, arbeidsongeschiktheid en werkgeversaansprakelijkheid.
Richard staat zowel nationale als internationale ondernemingen bij, met name in de branches Transport & Logistiek, Bouw & Vastgoed en Retail. Hij beschikt over een ruime proceservaring.
Expertise
Personeel en Conflicten.
Competenties
Uitstekend analytisch vermogen en zeer pragmatisch ingesteld. Daadkrachtig en gedreven. Vertrouwenspersoon en sparringpartner voor het MKB. Door deze eigenschappen in staat om complexe problemen met personeel te voorkomen en op te lossen.
Registratie rechtsgebieden NOvA
Behorend bij artikel 35b, eerste lid van de Regeling op de advocatuur heeft Richard in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: arbeidsrecht. Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van NOvA tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.
Persoonlijke eigenschappen
Betrokken, daadkrachtig, deskundig en duidelijk.
Lidmaatschappen / nevenactiviteiten
- lid van de Vereniging van Rotterdamse Arbeidsrechtadvocaten (VRAA) en de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN).
Richard schrijft veel toegankelijke artikelen over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen.
Artikelen
De intentieovereenkomst bij een bedrijfsovername
Bij een bedrijfsovername wordt uiteindelijk een koopovereenkomst gesloten. Hier gaat een heel traject aan vooraf. In de voorfase is het mogelijk om een intentieovereenkomst (ook wel genoemd intentieverklaring of letter of intent) te sluiten. In dit artikel vertel ik u daarover meer.
Nieuwe regeling btw-suppleties van toepassing per 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 geldt een nieuwe verplichting met betrekking tot de btw-suppleties: wanneer wordt geconstateerd dat te weinig btw is aangegeven en voldaan, moet dit binnen acht weken worden gecorrigeerd door een btw-suppletie in te dienen bij de Belastingdienst. De suppletietermijn wordt hiermee aanzienlijk aangescherpt, althans er is minder ruimte voor onduidelijkheid. Het niet nakomen van de suppletieplicht kan leiden tot het opleggen van boetes. In het geval er sprake is van opzet of grove schuld kan er zelfs sprake zijn van een boete die oploopt tot 100%.
13 februari 2025: Actualiteitenbijeenkomst Arbeidsrecht
In samenwerking met ACE House Rotterdam organiseert LVH Advocaten wederom een actualiteitenbijeenkomst over arbeidsrechtelijke onderwerpen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor HR-managers, die graag up-to-date willen blijven. Een lidmaatschap van ACE HR-collectief is niet verplicht om deze bijeenkomst bij te wonen.