Richard Ouwerling
Gespecialiseerd in:
Personeel en Conflicten
Bel Richard via:
+31 (0)10 209 27 75 of +31 (0)6 11 23 53 54
Opleiding
Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Afgestudeerd in het privaat- en ondernemingsrecht in 2001. Richard schreef zijn scriptie over de toepassing van het anciënniteitsbeginsel bij het UWV. Specialisatieopleiding Arbeidsrecht met succes afgerond bij de Grotius Academie (2009).
Advocaat bij LVH
Sinds januari 2023.
Functie en feiten
Richard houdt zich dagelijks bezig met reorganisaties, arbeidsconflicten, arbeidsrechtelijke aspecten bij fusies en overnames, medezeggenschapsrecht, concurrentiegeschillen en eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden. Hij is gespecialiseerd in collectieve ontslagen, complexe individuele ontslagen, arbeidsongeschiktheid en werkgeversaansprakelijkheid.
Richard staat zowel nationale als internationale ondernemingen bij, met name in de branches Transport & Logistiek, Bouw & Vastgoed en Retail. Hij beschikt over een ruime proceservaring.
Expertise
Personeel en Conflicten.
Competenties
Uitstekend analytisch vermogen en zeer pragmatisch ingesteld. Daadkrachtig en gedreven. Vertrouwenspersoon en sparringpartner voor het MKB. Door deze eigenschappen in staat om complexe problemen met personeel te voorkomen en op te lossen.
Registratie rechtsgebieden NOvA
Behorend bij artikel 35b, eerste lid van de Regeling op de advocatuur heeft Richard in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: arbeidsrecht. Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van NOvA tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.
Persoonlijke eigenschappen
Betrokken, daadkrachtig, deskundig en duidelijk.
Lidmaatschappen / nevenactiviteiten
- lid van de Vereniging van Rotterdamse Arbeidsrechtadvocaten (VRAA) en de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN).
Richard schrijft veel toegankelijke artikelen over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen.
Artikelen
Actie met betrekking tot belastingheffing in box 3
Zoals bekend, is er de afgelopen tijd veel beweging geweest op het gebied van de belastingheffing in box 3. In box 3 worden voornamelijk spaargeld, beleggingen en onroerend goed belast. Het vermogen in deze box werd voorheen belast op basis van een forfaitair rendement: de Belastingdienst stelde een verondersteld percentage vast, ongeacht het daadwerkelijke rendement. Dit betekende dat veel belastingplichtigen belasting betaalden over een rendement dat zij feitelijk niet hadden ontvangen. Misschien heeft u in het verleden ook wel te veel belasting betaald. De kans is dan groot dat u voor rechtsherstel in aanmerking komt!
De Omgevingswet & Nadeelcompensatie (deel 2) De Peildatum en de (planologische) vergelijking
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met de inwerkingtreding daarvan wordt wel gezegd dat de grootste wetgevingsoperatie is afgerond sinds de invoering van de Nederlandse Grondwet in 1848. Diverse voorheen bestaande afzonderlijke wetten en regelingen zijn met de Omgevingswet ondergebracht in één wet en vier algemene maatregelen van bestuur. Bij een wetgevingsoperatie van een dergelijke omvang, worden uiteraard (principiële) keuzes gemaakt die een wijziging teweegbrengen ten opzichte van het voorheen geldende recht. Zo ook in het kader van de Omgevingswet.
Wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten bij onderhuur van bedrijfsruimte?
Voor huurders van bedrijfsruimte kan het zinvol zijn om de gehuurde bedrijfsruimte (deels) onder te verhuren. De huurder wordt dan ook onderverhuurder. Mag dit zomaar?