Richard Ouwerling
Gespecialiseerd in:
Personeel en Conflicten
Bel Richard via:
+31 (0)10 209 27 75 of +31 (0)6 11 23 53 54
Opleiding
Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Afgestudeerd in het privaat- en ondernemingsrecht in 2001. Richard schreef zijn scriptie over de toepassing van het anciënniteitsbeginsel bij het UWV. Specialisatieopleiding Arbeidsrecht met succes afgerond bij de Grotius Academie (2009).
Advocaat bij LVH
Sinds januari 2023.
Functie en feiten
Richard houdt zich dagelijks bezig met reorganisaties, arbeidsconflicten, arbeidsrechtelijke aspecten bij fusies en overnames, medezeggenschapsrecht, concurrentiegeschillen en eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden. Hij is gespecialiseerd in collectieve ontslagen, complexe individuele ontslagen, arbeidsongeschiktheid en werkgeversaansprakelijkheid.
Richard staat zowel nationale als internationale ondernemingen bij, met name in de branches Transport & Logistiek, Bouw & Vastgoed en Retail. Hij beschikt over een ruime proceservaring.
Expertise
Personeel en Conflicten.
Competenties
Uitstekend analytisch vermogen en zeer pragmatisch ingesteld. Daadkrachtig en gedreven. Vertrouwenspersoon en sparringpartner voor het MKB. Door deze eigenschappen in staat om complexe problemen met personeel te voorkomen en op te lossen.
Registratie rechtsgebieden NOvA
Behorend bij artikel 35b, eerste lid van de Regeling op de advocatuur heeft Richard in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd: arbeidsrecht. Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van NOvA tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.
Persoonlijke eigenschappen
Betrokken, daadkrachtig, deskundig en duidelijk.
Lidmaatschappen / nevenactiviteiten
- lid van de Vereniging van Rotterdamse Arbeidsrechtadvocaten (VRAA) en de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN).
Richard schrijft veel toegankelijke artikelen over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen.
Artikelen
Is uw personeelshandboek up to date?
Als werkgever is het belangrijk om alle interne regels binnen je bedrijf vast te leggen in een personeelshandboek. Zelfs als je maar een paar werknemers hebt, is het belangrijk om duidelijk te maken wat je wel en niet accepteert binnen je bedrijf. Zorg daarom voor een personeelshandboek of -reglement met daarin je arbeidsvoorwaarden en -regels. Dit voorkomt discussies en problemen.
Extern ondernemerschap weegt volledig mee bij toets schijnzelfstandigheid
De Hoge Raad heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de arbeidsrelatie tussen Uber en haar chauffeurs. Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor zzp'ers en de vraag of zij een echte zelfstandige of juist een schijnzelfstandige zijn.
Een intentieverklaring; rechten en verplichtingen
Hoe hard is een clausule in een intentieverklaring dat er pas rechten en verplichtingen ontstaan wanneer er een getekende overeenkomst is? Niet altijd hard, zo blijkt.