Over de Auteurs: Gentia Niesert

In dit laatste artikel van de reeks ‘Commerciële contracten’ bespreekt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, de ins en outs van ‘de overeenkomst van opdracht’. Wat is het verschil met aanneming van werk en de arbeidsovereenkomst en welke bepalingen vind je terug in een overeenkomst van opdracht?

De overeenkomst van opdracht

Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer, waarin partijen overeenkomen dat opdrachtnemer werkzaamheden zal verrichten in opdracht van opdrachtgever. Overeenkomsten van opdracht komt men bijvoorbeeld tegen in de navolgende branches: consultancy, coaching, IT, marketing, evenementenbranche, zorgsector, de creatieve sector en de juridische en financiële dienstverlening.

Het verschil met aanneming van werk

In een eerder artikel bespraken wij al wat het verschil is tussen de aannemingsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht. Het verschil zit hem met name in het ‘stoffelijke’. Bij aanneming van werk wordt een werk van stoffelijke aard tot stand gebracht, terwijl bij een overeenkomst van opdracht werkzaamheden van niet stoffelijke aard worden verricht.

Het verschil met de arbeidsovereenkomst

Een overeenkomst van opdracht betreft ook een ander type overeenkomst dan de arbeidsovereenkomst. Het meest kenmerkende verschil is dat bij een arbeidsverhouding sprake is van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, terwijl bij een opdrachtovereenkomst deze verhouding niet bestaat.

Bepalingen in overeenkomsten van opdracht

Welke bepalingen men opneemt in de overeenkomst van opdracht hangt uiteraard af van de bedoeling van partijen. Hieronder staat een aantal onderwerpen genoemd dat men kunt tegenkomen in overeenkomsten van opdracht:

1. Omschrijving van de opdracht
Het is belangrijk dat in de overeenkomst van opdracht een duidelijke omschrijving wordt gegeven van de te verrichten werkzaamheden/diensten en wat de doelstelling is.

2. Verplichtingen opdrachtnemer en opdrachtgever
Verder is het raadzaam in de overeenkomst van opdracht de verplichtingen van de opdrachtnemer te vermelden, zoals wat de opdrachtgever mag verwachten ten aanzien van de kwaliteit van het werk, binnen welke termijn de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, op welke wijze de opdrachtnemer richting de opdrachtgever moet rapporteren en of de opdrachtnemer geheimhouding moet betrachten.

Verplichtingen van de werkgever kunnen zijn het aanleveren van bepaalde informatie en het verlenen van alle benodigde medewerking. Ook kunnen de betalingsvoorwaarden worden overeengekomen.

3. Duur en beëindiging
Verstandig is in de overeenkomst op te nemen voor welke duur de overeenkomst wordt aangegaan, of en hoe partijen de overeenkomst (tussentijds) kunnen opzeggen en in welke gevallen de overeenkomst ontbonden kan worden.

4. Aansprakelijkheid
Ook kan het raadzaam zijn in de overeenkomst van opdracht iets op te nemen over welke partij aansprakelijk is indien er schade ontstaat tijdens de uitvoering van de opdracht, of er bepaalde schadeposten worden uitgesloten en of het bedrag aan schadevergoeding al dan niet gemaximeerd wordt (bijv. tot het bedrag dat de verzekeraar uitkeert).

5. Intellectuele eigendomsrechten
Tot slot kan in de overeenkomst van opdracht een bepaling worden opgenomen over intellectuele eigendomsrechten. Overeengekomen kan worden welke partij de rechthebbende van de intellectuele eigendomsrechten is en of de intellectuele eigendomsrechten al dan niet overdraagbaar zijn.

Advies over een overeenkomst van opdracht

Wil u een overeenkomst van opdracht laten opstellen of laten beoordelen? Dan helpt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, u graag verder.