Het op naam stellen van een auto betekent niet automatisch dat de eigendom is overgedragen. LVH benadrukt nog eens dat vooral de feiten van de zaak een grote rol spelen, zo ook in de navolgende rechtszaak waar LVH de privépersoon in bijstond.
Tenaamstelling en bedrijfsvoorraad
Een privépersoon had een collectie auto’s in eigendom. Deze collectie bestond uit door hem aangekochte en gerestaureerde auto’s. Omdat er met deze auto’s niet veel werd gereden, besloot de privépersoon om de autocollectie op naam van een onderneming te zetten waarin hij aandelen hield. De collectie kon op die manier als bedrijfsvoorraad bij de RDW worden aangemeld, waarna een handelaarskenteken (“een groene plaat”) werd verstrekt door de RDW, hetgeen fiscale voordelen met zich bracht. In de praktijk wordt een dergelijk kenteken door bijvoorbeeld een automobielbedrijf gebruikt.
Op enig moment stellen de andere aandeelhouders van de onderneming zich op het standpunt dat de autocollectie in eigendom toebehoort aan de onderneming op wiens naam de auto’s zijn gesteld. Namens de privépersoon wordt door ons kantoor een gerechtelijke procedure gevoerd en de rechter oordeelt als volgt.
Eigendom privépersoon of onderneming?
Op basis van de wet wordt de bezitter van een goed vermoed de rechthebbende te zijn. Omdat de autocollectie op het terrein van de woning van de privépersoon stonden, hij de auto’s hobbymatig gebruikte en hij in privé autoverzekeringen had afgesloten, oordeelde de rechter dat hij de bezitter van de auto’s was. Daarmee werd hij ook direct vermoed de eigenaar te zijn. De aandeelhouders brachten daartegen in dat de kentekens van de autocollectie op naam stonden van de onderneming en dat de onderneming auto-onderdelen zou hebben betaald. Volgens de rechter was dat onvoldoende en maakt dat niet dat de onderneming eigenaar van de auto’s was geworden. Daarbij oordeelde de rechter dat ook van belang is dat de autocollectie niet als activa / voorraad op de jaarrekeningen van de onderneming zichtbaar was. De autocollectie bleef ook bij na wijzigen van de tenaamstelling eigendom van de privépersoon.
Opnieuw is hiermee bevestigd dat een tenaamstelling van een auto niet eigendom met zich brengt. Een kentekenbewijs is slechts een houderschapsbewijs; geen bewijs van eigendom van een auto.
Informatie
Hebt u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor op nummer 010 – 209 27 77.