Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie
De tijdelijke wet transparantie turboliquidatie is op 15 november 2023 in werking getreden. Over de gevolgen van deze wet en de aanvullende voorwaarden waaraan moet worden voldaan is al eerder geschreven (zie bijvoorbeeld het artikel van 22 maart 2023). Ondanks de toegenomen eisen is de turboliquidatie ook na 15 november 2023 een goed instrument om vennootschappen zonder activiteiten en baten af te wikkelen.
Desondanks is in de aanloop naar 15 november 2023 een duidelijke toename van het aantal turboliquidaties zichtbaar geweest. De inwerkingtreding van deze wet in combinatie met de toegenomen inspanningen van de belastingdienst om uitgestelde coronabelastingschulden te incasseren lijken daarbij belangrijke factoren.
Invloed op ontbindingen vóór 15 november 2023
Recent heeft de rechtbank Rotterdam een uitspraak gedaan over een turboliquidatie die op 14 november 2023, dus 1 dag voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet, heeft plaatsgevonden. De ontbinding is op 16 november 2023 in het handelsregister geregistreerd.
Een schuldeiser van de vennootschap heeft vervolgens op 8 december 2023 het faillissement van de inmiddels ontbonden vennootschap aangevraagd. Volgens vaste jurisprudentie is dit mogelijk, mits summierlijk blijkt van feiten en omstandigheden die aannemelijk maken dat er nog baten zijn en ook aan de overige vereisten voor faillietverklaring is voldaan. Vaak wordt dan verwezen naar een mogelijke vordering van de ontbonden vennootschap op de bestuurder vanwege onbehoorlijk bestuur omdat een jaarrekening niet tijdig is gepubliceerd of omdat de administratie van de vennootschap niet in orde zou zijn. Deze vordering op de bestuurder is een ‘baat’ voor de vennootschap die door een curator in faillissement kan worden gerealiseerd. De aanvrager heeft dat ook in deze procedure ook gesteld maar heeft dat niet voldoende aannemelijk gemaakt.
Interessanter is dat de aanvrager er ook op heeft gewezen dat de regels volgend uit de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie niet door de vennootschap waren nageleefd. Schuldeisers waren in het geheel niet geïnformeerd en evenmin heeft de bestuurder stukken bij het handelsregister gedeponeerd. In de aanloop naar de mondelinge behandeling heeft de voormalig bestuurder alleen een e-mail naar de rechtbank gestuurd met de mededeling dat de vennootschap is uitgeschreven vanwege bedrijfsbeëindiging. De rechtbank oordeelt echter dat Wet tijdelijke wet transparantie turboliquidatie niet van toepassing is op ontbindingen die vóór 15 november 2023 hebben plaatsgevonden. Of de regels van die wet zijn nagekomen is dus niet relevant.
De handelwijze van de betreffende bestuurder zal misschien niet door iedereen chique worden gevonden; het is niet in strijd met de (toen geldende) wet. Nu niet summierlijk is gebleken van mogelijke baten wordt het verzoek tot faillietverklaring afgewezen.
Op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat?
Wilt u meer weten over de ontbinding van een vennootschap, turboliquidatie of een verzoek tot heropening van de vereffening? Neem gerust contact op met Rob Steenhoek van LVH Advocaten. Hij is gespecialiseerd in ondernemingsrecht en helpt u graag verder.