Over de Auteurs: Gentia Niesert

Vorige week trapte Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, de reeks ‘Commerciële contracten’ af met de ‘koopovereenkomst’. Deze week bespreekt Gentia de ins en outs van een ander type contract; ‘de distributieovereenkomst’. Welke bepalingen staan in een distributieovereenkomst en in welk opzicht verschilt distributie nou eigenlijk van agentuur?

De distributieovereenkomst

Een distributieovereenkomst is een overeenkomst, waarin de afspraken tussen een distributeur en leverancier worden vastgelegd. De distributieovereenkomst is niet bij wet geregeld. Distributieovereenkomsten komsten kunnen schriftelijk, maar ook mondeling tot stand komen.

Bepalingen in distributieovereenkomsten

Welke bepalingen men opneemt in de distributieovereenkomst hangt uiteraard af van de bedoeling en wensen van partijen. Hieronder staat een aantal onderwerpen genoemd dat men tegen kunt komen in een distributieovereenkomst:

1. Omschrijving van de producten
Het is verstandig in de distributieovereenkomst duidelijk te omschrijven op welke producten de distributie betrekking heeft. Vallen producten met een eigen private label bijvoorbeeld ook onder de distributieovereenkomst of niet?

2. Exclusiviteit
In veel distributieovereenkomsten wordt opgenomen dat de distributeur ‘exclusiviteit’ krijgt, oftewel dat de distributeur de enige is die de producten van de leverancier mag verkopen in een bepaalde regio of aan een bepaalde groep klanten.

3. Taken van de distributeur en leverancier
In de distributieovereenkomst staat vaak vermeld wat de taken van de leverancier en distributeur zijn. Denk hierbij aan afspraken over een minimale voorraad, marketingactiviteiten en de communicatie.

4. Garantie en aansprakelijkheid
Ook is het verstandig in de distributieovereenkomst iets te regelen over garantie en aansprakelijkheid. Hoelang loopt de garantie van de klant en wie is in bepaalde gevallen aansprakelijk?

5. Intellectueel eigendom
In de distributieovereenkomst kunnen partijen ook een en ander opnemen over de intellectuele eigendom van de producten. Blijven de producten bijvoorbeeld eigendom van de leverancier en krijgt de distributeur een licentie voor de duur van de overeenkomst of wordt dit anders geregeld?

De vergelijking met de agentuurovereenkomst

De distributieovereenkomst heeft veel overeenkomsten met de agentuurovereenkomst. In beide gevallen tracht een partij (de distributeur of handelsagent) producten van een ander (de leverancier of principaal) te verkopen. Er zijn ook een aantal verschillen.

Ten eerste is de agentuurovereenkomst bij wet geregeld. De wet zegt echter niets over distributieovereenkomsten. Dit maakt dat er meer contractsvrijheid is bij het opstellen van een distributieovereenkomst. Zo is het voor distributieovereenkomsten bijvoorbeeld niet verplicht om een klantenvergoeding c.q. goodwill te betalen bij het einde van de overeenkomst, terwijl de handelsagent daar in het geval van agentuur op basis van de wet wel recht op kan hebben.

Ten tweede handelt een distributeur uit eigen naam en voor eigen rekening en risico. Een handelsagent daarentegen handelt niet uit eigen naam maar sluit in principe overeenkomsten op naam en voor rekening van de principaal.

Advies over een distributieovereenkomst

Wil u een distributieovereenkomst laten opstellen of laten beoordelen? Dan helpt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, u graag verder.