In dit een-na-laatste artikel van de reeks ‘Commerciële contracten’ bespreekt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, de ins en out van ‘de geheimhoudingsovereenkomst’ (ook wel ‘de non-disclosure agreement’ genoemd). In welke gevallen kan het raadzaam zijn een geheimhoudingsovereenkomst te sluiten en welke bepalingen staan in een geheimhoudingsovereenkomst?
De geheimhoudingsovereenkomst
Een geheimhoudingsovereenkomst/non-disclosure agreement (NDA) is een overeenkomst waarin partijen afspraken maken over de vertrouwelijkheid van bepaalde informatie. De wet zegt niets specifieks over geheimhoudingsovereenkomsten, zodat partijen contractsvrijheid hebben.
Situaties waarin geheimhouding een rol kan spelen
Er zijn diverse situaties, waarin het raadzaam kan zijn een geheimhoudingsovereenkomst te sluiten. Denk hierbij aan de navolgende gevallen:
- In het geval van contractonderhandelingen;
- In het geval van bedrijfsovernames;
- Indien men (bijv. een werknemer) de beschikking kan krijgen over bedrijfsgevoelige informatie;
- In het geval er gesprekken gaande zijn over innovatieve projecten/nog niet beschermde IE-rechten.
Bepalingen in geheimhoudingsovereenkomsten
Welke bepalingen men opneemt in de koopovereenkomst hangt uiteraard af van de bedoeling van partijen. Hieronder staat een aantal onderwerpen dat men kunt tegenkomen in geheimhoudingsovereenkomsten:
1. Omschrijving welke informatie vertrouwelijk is
Het is belangrijk dat in de geheimhoudingsovereenkomst duidelijk wordt omschreven welke informatie door partijen als vertrouwelijk wordt bestempeld en welke informatie daarvan wordt uitgezonderd. Zeker indien de onderhandelingen over een contract nog lopen en de kans bestaat dat er uiteindelijk geen overeenkomst gesloten zal worden, is het belangrijk dat goed omkaderd is welke informatie vertrouwelijk is en moet blijven.
2. De geheimhoudingstermijn
Verder is het raadzaam in de geheimhoudingsovereenkomst op te nemen wat de duur van de geheimhouding is.
3. Boete bij schending
In veel geheimhoudingsovereenkomsten wordt een boetebeding opgenomen, oftewel een boetebedrag dat een partij moet betalen op het moment dat die partij de geheimhoudingsverplichting schendt. Men kan opnemen dat de boete bij schending van de geheimhouding direct, oftewel zonder nadere ingebrekestelling, verschuldigd is.
4. Teruggave/vernietiging
In geheimhoudingsovereenkomsten wordt soms ook een bepaling opgenomen hoe de vertrouwelijke informatie moet worden teruggegeven/vernietigd op het moment dat bijvoorbeeld de geheimhoudingsovereenkomst eindigt. Als het digitale informatie betreft, wordt veelal afgesproken dat de andere partij het verwijdert, omdat ‘teruggave’ dan niet mogelijk is.
5. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
Tot slot wordt in geheimhoudingsovereenkomsten, met name wanneer het internationale NDA’s betreffen, opgenomen welk recht van toepassing is op de overeenkomst en welke rechter bevoegd is kennis te nemen van een eventueel geschil.
Advies over een geheimhoudingsovereenkomst
Wil u een geheimhoudingsovereenkomst/NDA laten opstellen of laten beoordelen? Dan helpt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, u graag verder.