Over de Auteurs: Gentia Niesert

In deze reeks ‘Commerciële contracten’ bespreekt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, elke week de ins en outs van een ander type contract. In navolging op de koopovereenkomst en de distributieovereenkomst behandelt zij deze week ‘de overeenkomst tot aanneming van werk’ (ook wel ‘de aannemingsovereenkomst’ genoemd). In welk opzicht verschilt de aannemingsovereenkomst van de overeenkomst van opdracht en welke bepalingen kunt men tegenkomen in een aannemingsovereenkomst?

De aannemingsovereenkomst

De aannemingsovereenkomst is een overeenkomst, waarin de afspraken tussen een aannemer en opdrachtgever worden vastgelegd. De aannemer verbindt zich om een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren aan de opdrachtgever. De opdrachtgever is op zijn beurt verplicht daarvoor een prijs in geld te betalen.

In het geval van nieuwbouw wordt er vaak een gecombineerde overeenkomst gesloten; de koop-/aannemingsovereenkomst. De aanneming ziet dan op de bouw en de koop ziet op de koop van de grond.

Het verschil met de overeenkomst van opdracht

Het verschil tussen de aannemingsovereenkomst en de overeenkomst van opdracht zit hem in het ‘stoffelijke’. Bij aanneming van werk brengt de aannemer namelijk een werk van stoffelijke aard tot stand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwen van een huis/bedrijfspand, het aanleggen van een tuin, het schilderen van een woning en de reparatie van een auto.

In het geval van een overeenkomst van opdracht verbindt de opdrachtnemer zich jegens de opdrachtgever om werkzaamheden te verrichten die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard. Denk hierbij aan dienstverlening (zoals telefonie, financiële dienstverlening, marketingdiensten, consultancy etc).

Bepalingen in de aannemingsovereenkomst

In de wet staan bepalingen over aanneming van werk. De meeste bepalingen zijn echter van ‘regelend recht’. Dat betekent dat partijen er bij overeenkomst van af mogen wijken. In een aannemingsovereenkomst kan men onder andere de navolgende onderwerpen tegenkomen:

1. Aanneemsom
Partijen kunnen een duidelijke aanneemsom overeenkomen. Wordt de aanneemsom bij het sluiten van de overeenkomst niet duidelijk bepaald of is slechts een richtprijs bepaald, is de opdrachtgever een redelijke prijs verschuldigd. De wet bepaalt dat indien een richtprijs is bepaald, de richtprijs met niet meer dan 10% mag worden overschreden. Partijen kunnen hier in de aannemingsovereenkomst wel van afwijken.

2. Meerwerk
In het geval de opdrachtgever toevoegingen of veranderingen in het overeengekomen werk wenst (meerwerk), kan de aannemer slechts een verhoging van de prijs vorderen indien de aannemer de opdrachtgever tijdig heeft gewezen op de noodzaak van de daaruit voortvloeiende prijsverhoging, tenzij de opdrachtgever zelf die noodzaak had moeten begrijpen. In tegenstelling tot de meeste wettelijke bepalingen voor aanneming van werk kan van deze regel in de overeenkomst niet ten nadele van de opdrachtgever worden afgeweken.

3. Inschakeling van onderaannemers
De wet bepaalt dat een aannemer bevoegd is ‘onderaannemers’ in te schakelen. Partijen kunnen in de aannemingsovereenkomst hiervan afwijken en opnemen dat er geen onderaannemers mogen worden ingeschakeld door de aannemer.

4. Moment van oplevering
In de aannemingsovereenkomst kunnen partijen overeenkomen wanneer het werk moet worden opgeleverd. Vanaf het moment dat het werk wordt opgeleverd en het werk gebreken vertoont, dient de opdrachtgever de aannemer een redelijke termijn te geven om de gebreken weg te nemen. Hierin kunnen wij u assisteren.

5. Opzegging
Indien partijen in de aannemingsovereenkomst niets overeenkomen over opzegging geldt dat de opdrachtgever te allen tijde bevoegd is de overeenkomst geheel/gedeeltelijk op te zeggen. Van deze regel kan men in de aannemingsovereenkomst afwijken.

Let tot slot op dat een rechtsvordering wegens een gebrek in het opgeleverde werk verjaart na twee jaren nadat de opdrachtgever heeft geprotesteerd.

Advies over een aannemingsovereenkomst

Wil u een aannemingsovereenkomst laten opstellen of laten beoordelen? Dan helpt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht in Rotterdam, u graag verder.