Deeltijdontslag en detachering als oplossing voor energiecrisis
De faillissementen nemen langzamerhand weer toe als gevolg van de energiecrisis, de hoge inflatie en het stoppen (en terugbetalen) van de steunmaatregelen door de overheid. Met name retail, agrifood en de zakelijke dienstverlening worden hard getroffen. Ondernemers uit deze sectoren zouden moeten anticiperen op nog slechtere bedrijfseconomische tijden. In dat kader kan bij het wegvallen van een deel van de omzet gedacht worden aan twee alternatieven voor een (definitieve) reorganisatie, namelijk deeltijdontslag en detachering.
Deeltijdontslag als oplossing
De eerste optie is het verminderen van de uren van uw werknemers. Op deze manier kunt u uw personeelskosten drukken. Deeltijdontslag kan via het UWV of via een vaststellingsovereenkomst. U betaalt een gedeeltelijke transitievergoeding in ruil voor urenvermindering. Voor de urenvermindering krijgt uw werknemer recht op WW. Eventueel kunt u een terugkeergarantie naar de oude arbeidsomvang afspreken. Voor oudere werknemers in de glastuinbouw is de seniorenregeling ook een alternatief. Deze regeling maakt het mogelijk dat een oudere werknemer 20% minder gaat werken met behoud van 90% van het loon.
Detachering als oplossing
Een andere oplossing is het collegiaal in- en uitlenen. Dit wordt de laatste jaren al veel gedaan in de branche en biedt zeker ook een oplossing voor de komende winter. Leg deze afspraken goed vast in een detacheringsovereenkomst. Een risico aan detachering is dat u als inlener (naast de uitlener) hoofdelijk aansprakelijk bent voor betaling van loon, loonbelasting en omzetbelasting voor de ingeleende werknemers. Er kan bovendien een ketenaansprakelijkheid volgen voor u als de uitlener als formele werkgever het loon niet betaalt. Andere risico’s zijn overgang van onderneming, toepasselijkheid van een andere cao en arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschiktheid of een bedrijfsongeval van de gedetacheerde werknemer. Tot slot hebben alle werkgevers die tegen een vergoeding arbeidskrachten ter beschikking stellen, een registratieplicht bij de Kamer van Koophandel. Voldoet u niet aan deze plicht, dan kan de Inspectie SZW u een boete opleggen. Deze boete bedraagt maar liefst € 8.000 voor de eerste 10 uitgeleende werknemers.
Meer informatie of advies over deeltijdontslag of detachering?
Heeft u vragen over deeltijdontslag of detachering? Neem contact op met Richard Ouwerling, advocaat Arbeidsrecht bij LVH Advocaten te Rotterdam voor meer informatie.