Over de Auteurs: Lisa Kloot

Hoe finaal is de finale kwijting in beëindigingsovereenkomsten?

Als werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden (in onderling overleg) willen beëindigen, sluiten zij een beëindigingsovereenkomst. Vaak bevat een beëindigingsovereenkomst ook een beding inzake finale kwijting. Een finaal kwijtingsbeding ziet erop toe dat partijen na de uitvoering van de beëindigingsovereenkomst niet opnieuw hoeven te onderhandelen over rechten en vergoedingen. Maar hoe finaal is de finale kwijting in een beëindigingsovereenkomst?

In dit artikel wordt allereerst het belang besproken van een finaal kwijtingsbeding in de beëindigingsovereenkomst. Vervolgens wordt besproken wanneer een vordering onder de finale kwijting valt en hoe een finaal kwijtingsbeding het best geformuleerd kan worden. Tot slot wordt ter illustratie ingegaan op een uitspraak van het Hof Den Bosch.

Het belang van de finale kwijting in een beëindigingsovereenkomst

Als werkgever en werknemer eenmaal hebben besloten om in goed overleg uit elkaar te gaan, is het onwenselijk dat op een later moment opnieuw onderhandeld moet worden over rechten en verplichtingen. De finale kwijting die afgesproken wordt in een beëindigingsovereenkomst is dan ook bedoeld om ervoor te zorgen dat partijen niets meer van elkaar te vorderen hebben.

Die finale kwijting in de beëindigingsovereenkomst is in de praktijk echter niet altijd even finaal. Er doen zich situaties voor waarbij toch discussie kan ontstaan over de vraag of een vordering al dan niet onder de finale kwijting valt, bijvoorbeeld bij een “vergeten” vordering.

Wat valt er onder de finale kwijting in een beëindigingsovereenkomst?

Om te bepalen of een vordering onder de finale kwijting valt, moet gekeken worden naar de omstandigheden van het geval. Bij de uitleg van de beëindigingsovereenkomst wordt het Haviltex-criterium gehanteerd, wat inhoudt dat een rechter het finale kwijtingsbeding niet alleen taalkundig uitlegt, maar dat ook gekeken wordt naar de bedoelingen van partijen en wat zij onderling hebben mogen begrijpen. Diverse omstandigheden worden getoetst, zoals: de uitvoerigheid van de onderhandelingen, bijstand door een gemachtigde, de kennis en positie van partijen en of er voorbehouden zijn gemaakt.

Formulering finale kwijting in een beëindigingsovereenkomst

De discussie over welke vorderingen onder de finale kwijting vallen dient dus zoveel mogelijk beperkt te worden. Dit kan allereerst gedaan worden door in het beding vast te leggen wat partijen besproken hebben. Leg dus alle onderwerpen vast die volgens partijen onder de finale kwijting vallen. Daarmee kan het beding worden uitgelegd. Daarnaast kunnen ook specifieke onderwerpen worden uitgesloten, zodat daarover geen discussie hoeft te bestaan.

Hof over de vraag: Valt immateriële schade als gevolg van burn-out onder de finale kwijting?

Het Hof Den Bosch heeft zich uitgelaten over de vraag of immateriële schade als gevolg van een burn-out van een werknemer onder het finale kwijtingsbeding viel. Werkgever en werknemer hadden een beëindigingsovereenkomst gesloten om twee procedures te beëindigen. In 2015 is werknemer gevallen op de werkvloer, waarna zij moest re-integreren. Later na haar volledige re-integratie is een verstoorde arbeidsrelatie ontstaan en heeft een procedure gevolgd over de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Ook is een kort geding aanhangig gemaakt door de werknemer. Tijdens de zitting zijn partijen overeengekomen dat zij een minnelijke regeling wilden sluiten. Partijen hebben een finale kwijting gesloten en hebben slechts letselschade uitgezonderd. Na het sluiten van de beëindigingsovereenkomst heeft werknemer een immateriële schadevergoeding gevorderd als gevolg van een burn-out. Het hof heeft geoordeeld dat dat de schade met betrekking tot de burn-out geen deel uitmaakt van het begrip letsel zoals verwoord in het finale kwijtingsbeding. Reden daarvan was de achtergrond en inhoud van de twee procedures. Zo waren partijen het erover eens dat het opzegverbod wegens ziekte niet van toepassing was, waren er volgens de bedrijfsarts geen medische beperkingen en voorts had de werknemer aangegeven dat haar spanningsklachten geen issue meer waren. Verder was niet gebleken van onderhandelingen op dit punt voorafgaand aan het sluiten van de beëindigingsovereenkomst.

Advies advocaat Rotterdam nodig inzake finale kwijting beëindigingsovereenkomst?

Zoals in dit artikel duidelijk is geworden, is het belangrijk om goed na te denken over de formulering van een finaal kwijtingsbeding. Partijen kunnen namelijk door een juiste formulering die past bij de omstandigheden de discussie zoveel mogelijk beperken.

Hebt u te maken met onderhandelingen over een beëindigingsovereenkomst en wilt u weten hoe u de finale kwijting moet formuleren of heeft u discussie over een vordering terwijl u een finale kwijting bent overeengekomen? Neem contact op met Lisa Kloot, advocaat arbeidsrecht bij LVH Advocaten te Rotterdam.

Categorieën: berichten, nieuws, PersoneelLabel: