Vanaf 1 januari 2025 geldt een nieuwe verplichting met betrekking tot de btw-suppleties: wanneer wordt geconstateerd dat te weinig btw is aangegeven en voldaan, moet dit binnen acht weken worden gecorrigeerd door een btw-suppletie in te dienen bij de Belastingdienst. De suppletietermijn wordt hiermee aanzienlijk aangescherpt, althans er is minder ruimte voor onduidelijkheid. Het niet nakomen van de suppletieplicht kan leiden tot het opleggen van boetes. In het geval er sprake is van opzet of grove schuld kan er zelfs sprake zijn van een boete die oploopt tot 100%.
Hoe was de suppletie geregeld tot en met 2024?
Artikel 10a Algemene wet inzake rijksbelastingen (hierna: AWR) bepaalt sinds 1 januari 2012 dat belastingplichtigen worden gehouden de inspecteur ‘spontaan’ mededeling te doen van onjuistheden of onvolledigheden in voor de belastingheffing van belang zijnde gegevens en inlichtingen, die hun bekend zijn of zijn geworden.
Artikel 15 Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 (hierna: het Uitvoeringsbesluit) bepaalt dat zodra een belastingplichtige erachter komt dat een aangifte omzetbelasting in de afgelopen vijf kalenderjaren onjuist of onvolledig is gedaan waardoor te veel of te weinig belasting is betaald, hij alsnog de juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen moet verstrekken. De geëigende wijze om dat te doen is het indienen van een suppletie. Deze suppletie moet worden ingediend voordat de belastingplichtige ‘weet of redelijkerwijs moet vermoeden’ dat de inspecteur met de desbetreffende onjuistheid of onvolledigheid bekend is of zal worden.
Hoe is het nu geregeld?
De hiervoor genoemde bepalingen blijven onverkort van toepassing. Per 1 januari 2025 is daaraan toegevoegd dat de suppletie niet later dan acht weken nadat de belastingplichtige de onjuistheid of onvolledigheid heeft geconstateerd moet worden ingediend. Oftewel als een ondernemer constateert dat er te weinig btw is aangegeven en is afgedragen, is hij verplicht om dit via een btw-suppletie binnen acht weken te corrigeren. Doet hij dat niet, dan kan een boete volgen. Tot en met 2024 gold dat het indienen van een suppletie zo spoedig mogelijk moest gebeuren. Vanaf 2025 is deze constaterings-termijn duidelijk vastgelegd: binnen acht weken na de constatering moet de btw-suppletie worden ingediend.
Hoe werkt de suppletie in de praktijk vanaf 2025?
Het kabinet besloot de termijn voor het indienen van een suppletie vast te leggen op acht weken na het moment dat wordt geconstateerd dat er sprake is van een situatie die leidt tot een suppletie. Deze aanpassing voorkomt volgens het kabinet dat ondernemers stilzitten na het opstellen van hun balans, terwijl zij weten dat zij een suppletie moeten indienen. De nieuwe termijn van acht weken sluit aan bij de termijn voor het indienen van een correctiebericht voor loonheffingen. Beide regelingen hanteren vanaf 2025 dezelfde termijn.
De termijn van acht weken geldt vanaf 1 januari 2025. Voor ondernemers die vóór deze datum al hebben geconstateerd dat een btw-suppletie noodzakelijk is, begint de termijn te lopen op 1 januari 2025. Dit betekent dat uiterlijk op 26 februari 2025 de btw-suppletie moet worden ingediend. Wanneer een btw-suppletie leidt tot een te betalen btw-bedrag, wordt belastingrente in rekening gebracht.
Voor suppleties over het belastingjaar 2024, kan belastingrente worden voorkomen door de suppletie vóór 1 april 2025 in te dienen. Als eerder is geconstateerd dat suppleren noodzakelijk is, moet dit binnen acht weken worden ingediend om een vergrijpboete te voorkomen. De nieuwe regels voor btw-suppleties vanaf 2025 brengen meer duidelijkheid en uniformiteit, maar stellen ook strengere eisen aan tijdige correcties.
Hulp nodig?
Heeft u vragen ? Neem contact op met onze fiscaal adviseur David Harreman.