Vrijwel iedereen maakt het wel eens mee; je koopt een product, auto, huis, machine, boot of apparaat waar op het eerste moment niets aan lijkt te mankeren, maar later blijkt toch dat er sprake is van een ‘verborgen gebrek’ aan het gekochte.
De vraag is dan wie daarvoor aansprakelijk is. In dit artikel geef ik voorbeelden van verborgen gebreken, leg ik uit wat de verplichtingen van de koper en verkoper zijn en waar men op moet letten.
Definitie verborgen gebrek
Een verborgen gebrek is een gebrek dat zich openbaart nadat de koopovereenkomst is gesloten.
Voorbeelden van verborgen gebreken
Voorbeelden van verborgen gebreken kunnen zijn: lekkages, onontdekte scheuren, rothout en asbest in een woning. Ook auto’s kunnen verborgen gebreken bevatten. Denk hierbij aan een teruggedraaide kilometerstand, doorgeroeste onderkant, motorproblemen of defecte remleiding.
Bij machines kunnen ook verborgen gebreken voorkomen, zoals ontbrekende schakelkasten/bedieningseenheden.
Of iets een verborgen gebrek is, hangt altijd af van de omstandigheden van het geval. Twijfelt u of iets een verborgen gebrek is? Gentia Niesert, advocaat contracten- en procesrecht, kan u daarover adviseren.
Mededelingsplicht verkoper bij verborgen gebreken
De verkoper heeft een ‘mededelingsplicht’. Dit houdt in dat als de verkoper op de hoogte is van een gebrek of hier redelijkerwijs van op de hoogte kan zijn, hij/zij dit aan de koper moet mededelen. Doet de verkoper dat niet, kan de verkoper aansprakelijk worden gehouden voor de schade die de koper als gevolg van het verborgen gebrek heeft geleden.
Onderzoeksplicht koper bij verborgen gebreken
Op de koper rust daarentegen een ‘onderzoeksplicht’. Dit houdt in dat de koper moet onderzoeken of er sprake kan zijn van gebreken. Als een gebrek zichtbaar is, moet de koper vragen stellen aan de verkoper. Als de koper bijvoorbeeld sporen ziet van lekkage, maar niet gelijk duidelijk is of er iets mis is, moet hij/zij daar onderzoek naar doen. Als de koper die onderzoeksplicht niet nakomt, is er een kans dat de koper de schade niet op de verkoper kan verhalen.
Waar op te letten bij verborgen gebreken?
Het is altijd raadzaam om de koopovereenkomst er eens op na te slaan. In sommige koopovereenkomsten worden namelijk clausules opgenomen die iets zeggen over verborgen gebreken. Denk hierbij aan een ouderdomsclausule in koopovereenkomsten voor woningen, waarin de verkoper beschermd wordt tegen verborgen gebreken in ‘oude woningen’.
Verder is ook aan te raden om de termijn waar binnen melding moet worden gemaakt van het verborgen gebrek altijd goed in de gaten te houden.
Advies nodig bij verborgen gebreken?
Bent u kopende partij en heeft u een verborgen gebrek ontdekt of bent u verkopende partij en wordt u aansprakelijk gesteld in verband met een verborgen gebrek? Dan bent u bij ons op het juiste adres. Gentia Niesert, advocaat contracten- en procesrecht, voorziet u graag van advies.