Over de Auteurs: Richard Ouwerling

Stel, uw werknemer is al bijna een jaar ziek. Hij heeft een bepalende functie binnen uw onderneming. U wilt dan ook een vervanger aanstellen, omdat het er naar uit ziet dat de zieke werknemer niet in zijn oorspronkelijke functie kan terugkeren. Mag dat?

Als het aan de wetgever ligt wel, maar op dit moment dus nog niet.

Wetsvoorstel re-integratieverplichting tweede ziektejaar

Er is een wetsvoorstel aanhangig, dat voor kleine en middelgrote werkgevers de mogelijkheid biedt om vanaf de start van het tweede ziektejaar (niet eerder en niet later) zich volledig te richten op re-integratie in het tweede spoor, dat wil zeggen re-integratie bij een andere werkgever. Onder voorwaarden mag de re-integratie in het tweede spoor worden afgesloten.

Afsluiting van het re-integratie eerste spoor

Afsluiting van het eerste spoor bij de huidige werkgever is mogelijk indien de werknemer daarmee instemt. De instemming door de werknemer is geheel vrijwillig, moet schriftelijk vastgelegd zijn, de werknemer moet aantoonbaar (schriftelijk) gewezen zijn op de bedenktermijn van twee weken, en het staat de werknemer vrij om aan de instemming eventueel aanvullende voorwaarden te verbinden.

Toestemming UWV?

Als de werkgever en de werknemer niet gezamenlijk tot overeenstemming zijn gekomen over de afsluiting van het eerste spoor en de werkgever wil het eerste spoor toch afsluiten, dan dient hij het UWV om toestemming te vragen.

Na afsluiting van het eerste spoor en na afloop van het opzegverbod kan de werkgever het UWV vragen om toestemming om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, ongeacht of de werknemer ziek is of beter is.

Advies Raad voor de Rechtspraak

De Raad voor de Rechtspraak heeft eerder dit jaar geadviseerd over dit wetsvoorstel en stelt dat dit geen verlichting biedt van de (lange) loondoorbetalingsverplichting, welke door het MKB als zwaar wordt ervaren.

Voorts worden vraagtekens gesteld bij de noodzaak van het voorstel. In de huidige situatie kan de werkgever de arbeidsplek tijdelijk laten invullen door een uitzendkracht of een gedetacheerde medewerker. Ook kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, voor de duur van de ziekte van de werknemer, worden aangegaan.

Bovendien verwacht de Raad niet dat dit wetsvoorstel leidt tot meer contracten voor onbepaalde tijd. Voorzichtigheid daarbij blijft geboden, gezien de duur van twee jaar loondoorbetaling.

De nieuwe opzeggingsgrond voegt volgens de Raad tot slot weinig toe aan het huidige ontslagstelsel, waarbij na twee jaar van ziekte sowieso via een vso of via het UWV afscheid kan worden genomen.

Het is dan ook maar de vraag of het nieuwe kabinet dit wetsvoorstel doorzet en naar de EK stuurt. Zo ja, dan heeft u als kleine werkgever sneller duidelijkheid in het re-integratieproces.

Vragen over re-integratie zieke werknemer?

Heeft u vragen over de re-integratie van een zieke werknemer? Of bent u benieuwd naar de stand van zaken van dit wetsvoorstel. Neem dan contact op met Richard Ouwerling .