Verzet en hoger beroep bij faillissement2021-12-29T14:50:38+00:00

Financiële moeilijkheden

Home » Specialismen » Bedrijven in financiële moeilijkheden » Verzet en hoger beroep bij faillissement

Verzet en hoger beroep bij faillissement

Wanneer een faillissement door de rechtbank is uitgesproken heeft de gefailleerde de mogelijkheid om die beslissing aan te vechten. Als de gefailleerde niet is verschenen in de procedure bij de rechtbank heeft hij de mogelijkheid om bij dezelfde rechtbank verzet in te stellen. De rechtbank zal de zaak dan opnieuw behandelen. De termijn voor het instellen van verzet is 14 dagen, gerekend vanaf de dag van de uitspraak.

Als de gefailleerde wel in de procedure bij de rechtbank is verschenen en het faillissement ondanks zijn verweer is uitgesproken dan bestaat de mogelijkheid voor failliet om bij het gerechtshof hoger beroep in te stellen. De termijn voor het instellen van hoger beroep is 8 dagen, gerekend vanaf de dag van de uitspraak. Ook indien het faillissement na het instellen van verzet is uitgesproken, kan de schuldenaar binnen 8 dagen hoger beroep instellen.

Zowel voor het instellen van verzet als hoger beroep tegen het vonnis tot faillietverklaring is het verplicht een advocaat in te schakelen.

Wanneer een schuldeiser het faillissement heeft aangevraagd, kan uiteraard ook de schuldeiser hoger beroep instellen als het verzoek tot het uitspreken van het faillissement van de schuldenaar is afgewezen.

Verzet en hoger beroep bij faillietverklaring

Er zijn verschillende mogelijkheden om het verzet of hoger beroep tegen een vonnis tot faillietverklaring tot een succes te brengen. Mogelijk kan worden aangevoerd dat de aanvrager van het faillissement geen vordering heeft waarmee het faillissement aangevraagd kan worden. Ook kan aangevoerd worden dat de voor faillietverklaring vereiste toestand van opgehouden hebben met betalen niet bestaat of niet meer bestaat. In dit kader kan het nodig zijn om een regeling met schuldeisers te treffen. Bij verzet tegen een vonnis tot faillietverklaring is een probaat middel om de vordering van de aanvragen alsnog te voldoen.

Advocaat na faillietverklaring en faillissementscurator

De advocaten van ons kantoor hebben ruime ervaring met het aanvragen van faillissementen en het verweer voeren tegen faillissementsaanvragen. Daarnaast hebben zij zelf ervaring als faillissementscurator.

De termijnen om verzet en hoger beroep in te stellen zijn bijzonder kort. Raadpleeg dus zo snel mogelijk een advocaat als u wilt opkomen tegen een faillietverklaring.

Wij helpen u graag als u een faillissement wilt aanvragen, verweer wilt voeren tegen een faillissementsaanvraag of hoger beroep of verzet wenst in te stellen.

Meer over Bedrijven in financiële moeilijkheden:

klik verder als u meer wilt weten hoe wij u kunnen adviseren over de volgende gebieden/onderwerpen:

GESPECIALISEERDE ADVOCATEN

Dit zijn onze advocaten die gespecialiseerd zijn op dit gebied.

Peter de Graaf

+31(0)10 209 27 52
degraaf@lvh-advocaten.nl
(meer…)

Justin de Vries

+31 (0)10 209 27 52
devries@lvh-advocaten.nl
(meer…)

Rob Steenhoek

+31 (0)10 209 27 52
steenhoek@lvh-advocaten.nl
(meer…)

Wat vinden onze cliënten

We hebben al enkele jaren zeer goede ervaringen met LVH advocaten. Het kantoor kenmerkt zich door een gedegen Rotterdamse down-to-earth werkmentaliteit met daarbij een uitstekende kennis van zaken. Bij onze laatste samenwerking heeft Mr. R.C. Steenhoek ons als adviseur bijgestaan tijdens de afwikkeling van een faillissement. Door zijn ruime ervaring als curator is mr. Steenhoek zeer deskundig in deze trajecten. Hij is zeer toegankelijk, weet de belangrijke details te benoemen, denkt vele stappen vooruit  en komt met een duidelijk plan van aanpak. Tijdens de afwikkeling van het faillissement met de curator heeft mr. Steenhoek ons voortreffelijk vertegenwoordigt. We zijn zeer tevreden over het behaalde resultaat en we zijn ervan overtuigd dat zonder zijn expertise we dit niet op deze wijze hadden kunnen afhandelen.

P.E. van Erk

In 2019 en 2020 hebben wij LVH Advocaten benaderd voor een advies om de zaak op een zorgvuldige en deskundige wijze te beëindigen. Dit is volledig op een praktische en binnen een zeer korte periode opgelost. Hij had altijd zijn volledige aandacht voor mijn verhaal. Het is op een zeer nette manier afgehandeld. De samenwerking was perfect!

Met alle dank aan de heer Steenhoek.

Ton Hameeteman

Meer over bedrijven in financiële moeilijkheden

Verzoek sanering en Corona: de ontvanger denkt mee

mei 12, 2022|

De belastingdienst zal verzoeken om sanering van belastingschulden, tot nader order, met een soepele houding benaderen. Het gaat dan met name om verzoeken van ondernemers die een in de kern gezonde  onderneming hebben en die door de coronacrisis zijn getroffen. Voor deze ondernemers kan blijken dat het ruimhartige corona-uitstelregeling beleid geen soelaas biedt.

Kan een girale betaling van na datum faillissement teruggevorderd worden?

februari 17, 2022|

Onlangs heeft de Hoge Raad een interessant arrest gewezen waarin twee belangrijke beginselen uit het faillissementsrecht, namelijk het fixatiebeginsel en het beginsel van paritas creditorum, een rol spelen. De zaak ging over een situatie waarin na datum faillissement een girale betaling vanaf de bankrekening van de gefailleerde heeft plaatsgevonden aan een schuldeiser. De vraag die centraal stond was of de curator de betaling kon terugvorderen van de schuldeiser. In dit artikel worden de casus, de relevante beginselen en het oordeel van de Hoge Raad besproken.

Go to Top