< terug naar overzicht

Op 19 juli 2016 heeft de Europese Commissie de hoogste boete ooit uitgedeeld aan Europese truckfabrikanten. De fabrikanten maakten onderdeel uit van een kartel. Het betreft de fabrikanten MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF.

 

Zij hebben de prijzen van hun trucks kunstmatig hoog gehouden. Gezamenlijk hebben zij een boete van ruim 2,9 miljard euro opgelegd gekregen (Press release EU). Ook Scania wordt door de EU onderzocht, maar tegen haar loopt de procedure nog. In tegenstelling tot de andere 5 fabrikanten heeft zij geen deelname aan het kartel toegegeven.

 

Het kartel maakte de illegale prijsafspraken in de periode van 1997 tot 2011. De afspraken betroffen medium trucks (6 – 16 ton) en zware trucks (meer dan 16 ton). Door de enorme omvang van het kartel vallen 9 van de 10 medium en zware trucks geproduceerd in Europa onder deze prijsafspraken. De Europese commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, heeft aangegeven dat met de recordboete de duidelijke boodschap is gegeven dat kartelvorming binnen Europa niet wordt geaccepteerd.

Naast prijsafspraken maakte het kartel ook afspraken over wanneer zij emissie reductie technologie zouden introduceren. Deze technologie moest worden geïntroduceerd vanwege de toenemende (striktere) vereisten binnen de EU. Bovendien sprak het kartel af dat de kosten voor de emissie technologie op de truckafnemers zouden worden afgewikkeld.

Door de kartelafspraken kunnen duizenden transportondernemingen gedupeerd zijn aangezien zij te hoge prijzen voor hun trucks hebben betaald. Ook trucks die geleased worden, vallen hieronder. De schade die door de truckafnemers wordt geleden, betreft het verschil tussen de betaalde prijs en de hypothetische prijs die de truck zonder kartel had gekost.

De branchegroep LVH Automotive van Leeman Verheijden Huntjens advocaten is doende om namens diverse van haar Automotive cliënten een schadeclaim voor te bereiden tegen het truckkartel. Bent u als ondernemer ook geïnteresseerd om uw schade te verhalen op de truckfabrikanten, dan wordt u uitgenodigd om contact op te nemen met Leeman Verheijden Huntjens advocaten.