Over de Auteurs: Richard Ouwerling

Hoge Raad oordeelt eveneens dat Booking.com valt onder verplichtstelling pensioenfonds PGB

De Hoge Raad heeft geoordeeld in een belangrijk arrest van 21 maart 2025 (ECLI:NL:HR:2025:423) dat Booking.com kwalificeert als een (online) reisagent en daardoor verplicht is deel te nemen aan het Bedrijfstakpensioenfonds PGB.

De feitelijke bedrijfsactiviteiten en loonsombesteding bepalen of een onderneming onder een verplichtstellingsbesluit valt. Booking.com ziet zichzelf als een IT-platform en wilde daarom niet aansluiten bij het pensioenfonds.

Booking.com wordt dus ook gezien als reisagent en kwam hier dus niet onderuit. Of toch?

Booking.com heeft vooruitlopend op deze uitspraak een vrijstellingsverzoek ingediend bij, en gekregen van het Pensioenfonds PGB. Dit betekent dat Booking.com de pensioenen van zijn (ex-)werknemers niet bij het PGB hoeft onder te brengen.
Een van de voorwaarden voor het verkrijgen van die vrijstelling is dat Booking.com voor de (ex)-werknemers een pensioenregeling biedt die gelijkwaardig is aan de pensioenregeling van de Reisbranche. Deze vrijstelling treedt met terugwerkende kracht in werking.

De uitspraak is ook belangrijk voor de aanvang van de verjaringstermijn van vorderingen wegens pensioenpremies: de vijfjaarstermijn afkomstig uit art. 3:308 BW begint te lopen vanaf het moment dat de premie uiterlijk betaald had moeten zijn (art. 26 Pw). Dus het moment van opeisbaarheid is bepalend.

De Hoge Raad benadrukt daarbij dat deze verjaringstermijn kan worden verlengd, indien de werkgever opzettelijk het bestaan van de premievordering of opeisbaarheid verborgen houdt, waardoor onder omstandigheden een beroep op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar kan zijn.

Het arrest van de Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2025:423, Hoge Raad, 24/01556

Informatie?

Wilt u meer weten of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Richard Ouwerling, advocaat Arbeidsrecht bij LVH Advocaten.