Een dynamisch incorporatiebeding met betrekking tot een cao is een afspraak in de arbeidsovereenkomst, waarbij de bepalingen van een cao, zoals die van tijd tot tijd zullen luiden (vandaar de term dynamisch), op de arbeidsverhouding van toepassing worden verklaard.
Werknemers gaan van rechtswege over en onder gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden
Bij overgang van (een deel van) een onderneming (in de zin van artikel 7:663 BW) treden werknemers van de overdragende partij van rechtswege in dienst van de overnemende partij. Dit vindt plaats onder dezelfde arbeidsvoorwaarden.
Cao blijft van toepassing
Dit betekent dat ook een dynamisch incorporatiebeding van kracht zal zijn op de arbeidsverhouding tussen de werknemers van de overdragende partij en de overnemende partij. Met andere woorden, de bepalingen van de cao die van toepassing was op de arbeidsverhoudingen tussen de werknemers en de overdragende partij, worden na de overgang van de onderneming van toepassing op de arbeidsverhouding tussen de werknemers en de overnemende partij. Óók indien de onderneming van de overnemende partij niet onder de werkingssfeer van de cao valt.
Arbeidsvoorwaarden mogen niet gewijzigd worden bij of vanwege de overgang
Belangrijk om te benoemen is, dat de overnemende partij dit niet kan voorkomen door de werknemers bij de overgang van de onderneming een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden waarin het dynamisch incorporatiebeding niet is opgenomen. Ook niet wanneer de ondernemingsraad van de overdragende partij hiermee heeft ingestemd.
Reden daarvan is, dat de arbeidsvoorwaarden niet ten tijde of wegens een overgang van (een deel van) een onderneming gewijzigd mogen worden. Wijziging van arbeidsvoorwaarden na de overgang van de onderneming is wel toegestaan.
Aanpassing na de overgang via eenzijdig wijzigingsbeding
Dit kan bijvoorbeeld wanneer in de (overgegane) arbeidsovereenkomst een zogenaamd eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen, dat de overnemer de mogelijkheid biedt om bepalingen in de overeenkomst aan te passen wanneer de overnemer daarbij een zodanig zwaarwichtig belang heeft, dat het belang van de overgegane werknemers daarvoor redelijk- en billijkheidshalve moet wijken.
Aanpassing na de overgang wegens goed werknemerschap
Bevat de arbeidsovereenkomst geen eenzijdig wijzigingsbeding, dan kunnen de overgegane werknemers onder omstandigheden op grond van de norm van goed werknemerschap gehouden zijn om een redelijk voorstel van de overnemer tot aanpassing van de arbeidsvoorwaarden te aanvaarden.
De gevolgen van het dynamisch incorporatiebeding betrekken in de onderhandelingen met de overdragende partij
Het is dus onzeker, of een dynamisch incorporatiebeding na de overgang van de onderneming kan komen te vervallen. De gevolgen van het “binnenhalen” van cao-bepalingen, zelfs wanneer de overnemer zelf niet onder de werkingssfeer van de cao valt, kunnen groot zijn. Bijvoorbeeld kan de overnemer gehouden om de salarissen van de overgegane werknemers conform de cao-afspraken te verhogen. Het is daarom zaak, om aan deze problematiek voorafgaand aan de overgang van de onderneming de nodige aandacht te geven en de gevolgen daarvan te betrekken in de onderhandelingen met de overdragende partij.
Informatie
Heeft u vragen over dit artikel of over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Peter Verheijden, advocaat arbeidsrecht bij LVH Advocaten.