Over de Auteurs: Richard Ouwerling

Begin juni 2023 heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid strengere maatregelen aangekondigd over het opnemen van een concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten. Het huidige concurrentiebeding kan leiden tot een ongerechtvaardigde beperking van de ‘vrije arbeidskeuze’.

Nieuw wetsvoorstel concurrentiebeding ?

Het concurrentiebeding wordt ook door werkgevers regelmatig misbruikt om werknemers aan zich te binden. Het kabinet heeft daarom het voornemen om in 2024 een wetsvoorstel in te dienen, waarin:

  1. Het concurrentiebeding wettelijk wordt begrensd in duur;
  2. Het concurrentiebeding geografisch moet worden afgebakend, specifiek en gemotiveerd in het contract;
  3. De werkgever in vaste contracten het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding moet motiveren;
  4. Als een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, de werkgever een vergoeding moet betalen aan de werknemer.

Hieronder een korte toelichting.

Punt 1

De vraag is wat een redelijke duur is. In het algemeen geldt volgens de huidige jurisprudentie dat een jaar in ieder geval redelijk is. Twee jaar geldt alleen in uitzonderlijke omstandigheden.

Punt 2

In een grotendeels digitale economie is een geografische afbakening enigszins ouderwets, omdat het werkbereik daardoor veel groter is geworden. Een geografische afbakening is dus vooral bedoeld voor bijvoorbeeld relatie- of accountmanagers.

Punt 3

Een zwaarwichtig belang opnemen geldt nu ook al voor contracten voor bepaalde tijd. Het is aan te raden om bij contractverleningen voor onbepaalde tijd of direct een vast contract nu ook alvast zwaarwichtig bedrijfsbelang te motiveren. Gezien de recente wetswijzigingen (denk aan de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden) geldt er waarschijnlijk wederom directe werking en geen overgangsrecht.

Punt 4

Deze mogelijkheid bestaat al op grond van het huidige artikel 7: 653 lid 4 BW. Deze billijke vergoeding kan thans alleen worden opgelegd door de rechter op verzoek van de werknemer als hij door de handhaving aan het concurrentiebeding ernstig nadeel ondervindt. Straks hoeft de werknemer de gang naar de rechter niet  meer te maken en lijkt het meer op een schadevergoeding. De werkgever zal waarschijnlijk wel een keuze krijgen tussen ontheffen uit het beding of betalen (waarschijnlijk 30% boven op de WW-uitkering).

Informatie

Hebt u vragen over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Richard Ouwerling, advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht.