Op 1 januari 2013 is het BV- en NV-recht weer gewijzigd. Op die datum is de Wet Bestuur en Toezicht in werking getreden. Eerder – 1 oktober 2012 – is al de Wet Vereenvoudiging en Flexibilisering BV-recht van kracht geworden.
De Wet Bestuur en Toezicht die vanaf 1 januari 2013 geldt, geeft onder andere een wettelijke basis aan de zogenaamde One Tier Board. Toezichthoudende bestuurders (dat wil zeggen: niet-uitvoerende bestuurders) kunnen deel gaan uitmaken van het bestuur, dus samen met de uitvoerende bestuurders. Het toezicht maakt daardoor deel uit van het bestuur, wat de besluitvorming kan bespoedigen.
Zo’n niet-uitvoerende bestuurder lijkt een beetje op een commissaris. Een duidelijk verschil is dat de commissaris en de niet-uitvoerende bestuurder onderdeel uitmaken van verschillende vennootschapsorganen: de raad van commissarissen respectievelijk het bestuur.
Deel uitmaken van het bestuur door de niet-uitvoerende bestuurder omvat verantwoordelijkheid voor het algemene beleid, het houden van toezicht op uitvoerende bestuurders en het nemen van maatregelen om de gevolgen van onbehoorlijk bestuur af te wenden.
Een bestuurder kan aansprakelijk zijn.
Art. 2:9 Burgerlijk Wetboek ziet op deze aansprakelijkheid. Ook uit de nieuwe tekst die vanaf 1 januari 2013 geldt, blijkt dat taakverdeling een van de omstandigheden is (volgens de wetsgeschiedenis: een belangrijk gezichtspunt) die een rol speelt bij de vraag of een bestuurder daadwerkelijk aansprakelijk is.
Een meerkoppig bestuur maakt een taakverdeling mogelijk. Per 1 januari 2013 kan ook in de statuten worden vastgelegd dat de bestuurstaken worden verdeeld over één of meer niet- uitvoerende bestuurders en één of meer uitvoerende bestuurders.
Omdat taakverdeling op enig moment een rol kan spelen bij de vraag of een bestuurder aansprakelijk is, is onze tip om statutaire vastlegging van bestuurstaken te overwegen.
Informatie
Hebt u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Rob Steenhoek.