In een eerder artikel schreven wij al over de acties die werknemers kunnen nemen tegen een concurrentiebeding en/of relatiebeding. Een concurrentiebeding kan door werknemers worden aangevochten als het beding de werknemer onbillijk benadeeld. Maar hoe moet een werkgever zich hiertegen verweren? In dit artikel gaan we aan de hand van een concreet voorbeeld, een arrest van het Hof Amsterdam, nader in op de schorsing (kort geding) en vernietiging (bodemprocedure) van een concurrentie- en relatiebeding en de belangenafweging die plaatsvindt.
Arrest Hof Amsterdam: schorsing concurrentiebeding belangenafweging
Wat was er aan de hand? De werknemer was zo’n 9 maanden in dienst als Trader Analyst toen zij de arbeidsovereenkomst opzegde. De werknemer sluit met de (ex-)werkgever vervolgens een vaststellingsovereenkomst waarin zij de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen en komen overeen dat het concurrentiebeding van kracht blijft. Een kleine week later laat de werknemer weten dat zij bij een ander bedrijf gaat werken als Quantative Trader Associate. De werkgever reageert hierop en stelt dat het concurrentiebeding hier geen ruimte voor biedt. De werknemer is alsnog is dienst getreden bij de nieuwe werkgever.
De werknemer vordert bij de kantonrechter primair gehele schorsing van het concurrentiebeding en subsidiair vordert zij dat het beding dusdanig wordt beperkt dat zij bij de nieuwe werkgever in dienst mag treden. De kantonrechter heeft de subsidiaire vordering toegewezen. De ex-werkgever is in hoger beroep gegaan.
Beoordeling schorsing concurrentiebeding in hoger beroep
De ex-werkgever heeft in hoger beroep diverse argumenten naar voren gebracht waarom het concurrentiebeding wel gehandhaafd moet kunnen worden. Het hof is zodoende gaan beoordelen of de werkgever belang heeft bij handhaving. Daarbij is met name van belang of de ex-werkgever voldoende aannemelijk kan maken dat de overstap van de werknemer het bedrijfsdebiet aantast van de ex-werkgever. Het hof heeft geconcludeerd dat de werknemer niet beschikte over dusdanige kennis van relevante commerciële en technische informatie of unieke werkprocessen, dan wel concurrentiegevoelige informatie waar de nieuwe werkgever mee aan de haal kan. Daarbij was volgens het hof belangrijk dat de bedrijven weliswaar beiden actief waren op het gebied van cryptocurrency, maar dat de werknemer bij de ex-werkgever alleen actief was als Trader Aanalyst in het Equity Options teams en niet in het Crypto Derivatives team. Niet gebleken was zodoende dat de werknemer kennis en ervaring had opgedaan op het gebied van handel in cryptocurrency opties en de ex-werkgever kon benadelen.
Uit deze overwegingen volgt dat het enkele feit dat werkgevers in dezelfde branche zitten, niet maakt dat een werknemer niet de overstap kan maken. De functie en de kennis van de werknemer zijn van groot belang bij het bepalen of het concurrentiebeding daadwerkelijk gehandhaafd kan worden, ook al is het beding rechtsgeldig overeengekomen. Het hof is daarna verder gegaan met afwegingen van de belangen van partijen. Het hof vond onder meer van belang dat de werknemer minder dan 9 maanden in dienst was geweest en na vier maanden pas aan equity opties was gaan werken. Ook overweegt het hof dat de werknemer een duidelijk belang heeft bij een vrije arbeidskeuze en dat de financiële positie van de werknemer flink verbeterd is.
Deze belangenafweging maakt dat het hof tot de conclusie komt dat het belang van de werknemer om van het concurrentiebeding ontheven te worden, zwaarder weegt dan het belang van de werkgever bij handhaving daarvan, en dat de werknemer door dat beding onbillijk wordt benadeeld. De werkgever kon namelijk niet de concrete benadeling door de overstap aannemelijk maken.
Verweer werkgever voor handhaving concurrentie-en relatiebeding
Wilt u als werkgever het concurrentie-en relatiebeding gaan handhaven? Laat het beding dan allereerst door een jurist of advocaat arbeidsrecht om de rechtsgeldigheid van het beding te toetsen. Aansluitend kan worden gekeken of het beding van toepassing is op de situatie. Tot slot kan dan gekeken worden of het beding gehandhaafd kan worden. Daarbij is van belang dat het vertrek van de werknemer naar de concurrent daadwerkelijke schade kan toebrengen aan de organisatie in verband met de kennis en kunde die de werknemer heeft opgedaan tijdens het dienstverband.
Informatie over concurrentie-en relatiebeding?
Wilt u meer weten over de rechtsgeldigheid, toepasselijkheid of vernietigbaarheid van concurrentie- en relatiebeding? Neem contact op met Lisa Kloot, advocaat arbeidsrecht bij LVH Advocaten te Rotterdam. Zij adviseert en procedeert regelmatig over concurrentie- en relatiebedingen.