Tips en Tricks voor een samenwerkingsovereenkomst
Onder het mom van “samen sta je sterk” sluiten partijen regelmatig samenwerkingsovereenkomsten. In dit artikel legt Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, uit wat een samenwerkingsovereenkomst is en geeft zij een aantal tips en tricks voor het opstellen ervan.
Definitie samenwerkingsovereenkomst
Een samenwerkingsovereenkomst is een overeenkomst, waarin partijen afspraken maken omtrent hun samenwerking. Belangrijk is dat de overeenkomst aansluit bij de specifieke wensen van partijen. Gentia Niesert kan voor u een samenwerkingsovereenkomst op maat opstellen.
Onderwerpen in een samenwerkingsovereenkomst
Welke onderwerpen in een samenwerkingsovereenkomst moeten staan, is afhankelijk van het type samenwerking tussen partijen. Hieronder staat een aantal onderwerpen dat vrijwel in alle samenwerkingsovereenkomsten voorbij komt:
1. Doel van samenwerking
Allereerst is goed te vermelden wat het doel van de samenwerking is, zodat dit voor beide partijen helder is.
2. Duur en opzegging samenwerking
Verder is belangrijk iets op te nemen omtrent de duur van de samenwerkingsovereenkomst. Zo kan een overeenkomst gelden voor onbepaalde duur, maar ook voor een bepaalde duur. Daarnaast is het verstandig afspraken te maken over de mogelijkheid van opzegging van de overeenkomst.
3. Financiële vergoeding en betaaltermijn
In de samenwerkingsovereenkomst kunnen ook afspraken over de prijzen en betaaltermijnen opgenomen worden en hoe te handelen als een partij zijn/haar betaalafspraken niet nakomt.
4. Aansprakelijkheid
Ook is aan te raden om in de samenwerkingsovereenkomst op te nemen hoe het zit met de aansprakelijkheid van partijen.
5. Exclusiviteit
In een samenwerkingsovereenkomst kan verder vermeld worden of de samenwerking van exclusieve aard is of niet, oftewel of het partijen ook vrij staat met andere partijen samen te werken.
6. Intellectueel eigendom
Ook kan het verstandig zijn iets te regelen omtrent de intellectuele eigendomsrechten.
7. Geschillenregeling
Tot slot is het raadzaam in de samenwerkingsovereenkomst op te nemen hoe te handelen indien partijen een geschil hebben uit hoofde van de overeenkomst. Opgenomen kan bijvoorbeeld worden dat partijen in een dergelijk geval hun geschil zullen voorleggen aan de bevoegde rechter of een mediator zullen inschakelen.
Advies nodig bij het opstellen/beoordelen van uw samenwerkingsovereenkomst?
Wil u een samenwerkingsovereenkomst laten opstellen of laten beoordelen? Dan bent u bij ons op het juiste adres. Gentia Niesert, advocaat contractenrecht, helpt u graag verder.