Over de Auteurs: LVH Advocaten

< terug naar overzicht

Zoals welbekend, moeten leveranciers die distributienetwerken opzetten acht slaan op het kartelverbod uit artikel 6 van de Mededingingswet. Minder bekend is dat het kartelverbod ook van belang is bij de uitstoting van distributeurs uit een distributienetwerk. Ook de opzegging van een distributieovereenkomst kan immers een verboden kartelgedraging opleveren. Een voorbeeld is de recente zaak van fietsenhandelaar Vriend’s Tweewielercentrum, een dealer in het netwerk van fietsenfabrikant Batavus.

 

Vriend’s drijft een lucratieve handel die grotendeels gedijt op de verkoop via webwinkels. Veel klanten wenden zich voor advies en informatie tot de duurdere vakhandel, maar plaatsen hun bestellingen vervolgens bij internethandelaren als Vriend’s. Daardoor degraderen de traditionele fietsenhandelaren steeds meer tot showrooms voor de webwinkels van concurrenten, met klantenverlies en omzetdaling tot gevolg. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, eiste een grote groep traditionele dealers dat Batavus de levering aan internethandelaren zou stopzetten. Deze lobby had effect: onder druk van haar dealernetwerk besloot Batavus tot opzegging van de distributieovereenkomst met Vriend’s.

Vriend’s liet het er niet bij zitten en eiste in kort geding toegang tot het distributienetwerk. De rechter stelde Vriend’s in het gelijk: volgens de rechter was de opzegging van de distributieovereenkomst“niet een vrije en autonome keuze van Batavus geweest, maar één die uitsluitend onder druk van genoemde distributeurs is genomen en die beoogde een eind te maken aan de prijsconcurrentie”. Om die reden achtte de rechter de opzegging in strijd met het kartelverbod en werd Batavus veroordeeld tot het aanbieden van een nieuwe distributieovereenkomst.

 

Informatie

Hebt u vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Daniël van Genderen.