Artikelen
In onze artikelen op deze pagina bespreken we relevante vraagstukken en recente ontwikkelingen. Bent u op zoek naar een specifiek onderwerp, dan kunt u gebruik maken van de zoekfunctie of filter.
De exploitatieplicht van een huurder van bedrijfsruimte: juridische verplichting of onderhandelingspunt?
Bij de huur van bedrijfsruimte spelen niet alleen de hoogte van de huurprijs en de duur van het contract een belangrijke rol, maar ook de vraag of de huurder verplicht is om de gehuurde bedrijfsruimte daadwerkelijk te exploiteren. Deze zogenaamde exploitatieplicht kan verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de verhuurder als de huurder van de bedrijfsruimte. Wat houdt deze verplichting precies in, en onder welke omstandigheden kan deze worden afgedwongen of ter discussie worden gesteld?
Valkuilen voor bestuurders en commissarissen bij een Leveraged Buy Out
Bij een leveraged buy out worden aandelen grotendeels met vreemd vermogen overgenomen, wat aanzienlijke risico's met zich meebrengt. Bestuurders en commissarissen moeten zorgvuldig de voor- en nadelen afwegen. Lees verder om te ontdekken hoe zij deze uitdagingen kunnen aanpakken.
Bestuurdersaansprakelijkheid bij niet nakoming verplichting uit koopovereenkomst tot levering kraan
De rechtbank Rotterdam heeft geoordeeld in een belangrijk vonnis dat een bestuurder persoonlijk aansprakelijk is voor € 250.000,- door het niet nakomen van een koopovereenkomst en het frustreren van verhaalsmogelijkheden. Ontdek de juridische nuances en de toepassing van de Beklamel-norm in dit artikel.
Booking.com valt onder verplichtstelling pensioenfonds PGB
De Hoge Raad heeft geoordeeld in een belangrijk arrest van 21 maart 2025 dat Booking.com kwalificeert als een (online) reisagent en daardoor verplicht is deel te nemen aan het Bedrijfstakpensioenfonds PGB.
Opheffing verpandingsverbod
Een zeer groot percentage van de MKB ondernemingen (cijfers 2022; 82%) heeft een financiering bij een bank. Vanzelfsprekend wil een financierende bank zekerheid dat het verstrekte krediet wordt terugbetaald. Een belangrijke vorm van zekerheid is het verstrekken van een pandrecht op handelsvorderingen.
Is uw personeelshandboek up to date?
Als werkgever is het belangrijk om alle interne regels binnen je bedrijf vast te leggen in een personeelshandboek. Zelfs als je maar een paar werknemers hebt, is het belangrijk om duidelijk te maken wat je wel en niet accepteert binnen je bedrijf. Zorg daarom voor een personeelshandboek of -reglement met daarin je arbeidsvoorwaarden en -regels. Dit voorkomt discussies en problemen.
Extern ondernemerschap weegt volledig mee bij toets schijnzelfstandigheid
De Hoge Raad heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de arbeidsrelatie tussen Uber en haar chauffeurs. Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor zzp'ers en de vraag of zij een echte zelfstandige of juist een schijnzelfstandige zijn.
Een intentieverklaring; rechten en verplichtingen
Hoe hard is een clausule in een intentieverklaring dat er pas rechten en verplichtingen ontstaan wanneer er een getekende overeenkomst is? Niet altijd hard, zo blijkt.
De intentieovereenkomst bij een bedrijfsovername
Bij een bedrijfsovername wordt uiteindelijk een koopovereenkomst gesloten. Hier gaat een heel traject aan vooraf. In de voorfase is het mogelijk om een intentieovereenkomst (ook wel genoemd intentieverklaring of letter of intent) te sluiten. In dit artikel vertel ik u daarover meer.
Nieuwe regeling btw-suppleties van toepassing per 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 geldt een nieuwe verplichting met betrekking tot de btw-suppleties: wanneer wordt geconstateerd dat te weinig btw is aangegeven en voldaan, moet dit binnen acht weken worden gecorrigeerd door een btw-suppletie in te dienen bij de Belastingdienst.
13 februari 2025: Actualiteitenbijeenkomst Arbeidsrecht
In samenwerking met ACE House Rotterdam organiseert LVH Advocaten wederom een actualiteitenbijeenkomst over arbeidsrechtelijke onderwerpen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor HR-managers, die graag up-to-date willen blijven. Een lidmaatschap van ACE HR-collectief is niet verplicht om deze bijeenkomst bij te wonen.
Doorbraak; belastingrente bij de vennootschapsbelasting is onredelijk hoog, dit kunt u doen.
Op 7 november 2024 heeft de Rechtbank Noord-Nederland bepaald dat een belastingrente van 8 procent op een aanslag uit 2021 niet redelijk is. Dit baanbrekende oordeel biedt nieuwe mogelijkheden voor belastingplichtigen die te maken hebben gehad met hoge belastingrentes bij vennootschapsbelasting. Wat betekent deze uitspraak concreet voor u, en welke stappen kunt u nu ondernemen?
CONTACT
Benieuwd wat wij voor uw onderneming kunnen doen?
Neem contact met ons op.