Luchtvaart & recht
Een schadegeval ontstaan op Amsterdam Schiphol Airport, een samenwerking tussen verschillende (air)carriers, de (wet-)lease tijdens de drukkere zomermaanden, een (agentuur)overeenkomst met een reisbureau of een procedure omtrent passagiersrechten: een beetje turbulentie in de luchtvaartbranche is ons niet vreemd. De luchtvaart kenmerkt zich door een complex speelveld van nationale en internationale bedrijven en consumenten. Dit behelst onder andere handelsrecht, verzekeringsrecht maar ook internationale verdragen en Europees recht. Wij helpen u graag bij alle juridische aangelegenheden waarmee u te maken krijgt in de luchtvaart.
Specialistische voorschriften luchtvaartbranche
Een luchtvaartmaatschappij of grondafhandelaar drijft even goed een onderneming als elk ander bedrijf, maar zij heeft daarbij wel met een groot aantal specialistische voorschriften te maken. Denk bijvoorbeeld aan Europese Verordeningen, IATA-resoluties en het Verdrag van Montréal. Ons luchtvaartteam is altijd op de hoogte van Nederlandse en internationale regelgeving en zij zorgen ervoor dat deze informatie gemakkelijk voor u inzichtelijk is. Zo bent u altijd op de hoogte van het geldende recht.
Procedures passagiersrechten luchtvaart
Procedures omtrent passagiersrechten zijn een ander aspect waaromtrent in de luchtvaart vaak juridische ondersteuning gewenst is. Denkt u daarbij onder meer aan passagiers die claims indienen bij de luchtvaartmaatschappij wanneer hun vlucht 3 uur of langer is vertraagd of geannuleerd. We helpen luchtvaartmaatschappijen met dergelijke geschillen, we beoordelen of een succesvolle verdediging mogelijk is, we voeren gerechtelijke procedures en indien gewenst treffen we schikkingen.
Advies inzake overeenkomsten binnen luchtvaartbranche
Naast het procederen, houden wij ons uitvoerig bezig met de advisering binnen de luchtvaartbranche. We kunnen u assisteren bij onder meer:
- aangaan van vaststellingsovereenkomsten ter zake schadevergoeding;
- afwenden van aansprakelijkheid voor geleden schade;
- claimen van geleden schade;
- inhuur (lease) van een vliegtuig;
- afsluiten van onderhoudscontracten voor vliegtuig in Nederland;
- opheffen of leggen van beslag op een vliegtuig in Nederland;
- aangaan van een samenwerking met Nederlandse luchtvaartmaatschappij.
Advocaten luchtvaart
Om juridisch advies te kunnen geven, is kennis van wat er speelt in de luchtvaartsector van cruciaal belang. Up-to-date blijven qua relevante Europese wetgeving en uitspraken van het Europese Hof van Justitie is essentieel.
Wij treden op namens internationale luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Met regelmaat worden wij ook ingeschakeld door buitenlandse advocatenkantoren zonder eigen vestiging in Nederland. Benieuwd wat wij voor uw juridische luchtvaartvraagstuk kunnen betekenen? Neem dan contact met Lisa Kloot of Gentia Niesert.
Meer branches
Meer over luchtvaart
Actie met betrekking tot belastingheffing in box 3
Zoals bekend, is er de afgelopen tijd veel beweging geweest op het gebied van de belastingheffing in box 3. In box 3 worden voornamelijk spaargeld, beleggingen en onroerend goed belast. Het vermogen in deze box werd voorheen belast op basis van een forfaitair rendement: de Belastingdienst stelde een verondersteld percentage vast, ongeacht het daadwerkelijke rendement. Dit betekende dat veel belastingplichtigen belasting betaalden over een rendement dat zij feitelijk niet hadden ontvangen. Misschien heeft u in het verleden ook wel te veel belasting betaald. De kans is dan groot dat u voor rechtsherstel in aanmerking komt!
De Omgevingswet & Nadeelcompensatie (deel 2) De Peildatum en de (planologische) vergelijking
Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Met de inwerkingtreding daarvan wordt wel gezegd dat de grootste wetgevingsoperatie is afgerond sinds de invoering van de Nederlandse Grondwet in 1848. Diverse voorheen bestaande afzonderlijke wetten en regelingen zijn met de Omgevingswet ondergebracht in één wet en vier algemene maatregelen van bestuur. Bij een wetgevingsoperatie van een dergelijke omvang, worden uiteraard (principiële) keuzes gemaakt die een wijziging teweegbrengen ten opzichte van het voorheen geldende recht. Zo ook in het kader van de Omgevingswet.
Wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten bij onderhuur van bedrijfsruimte?
Voor huurders van bedrijfsruimte kan het zinvol zijn om de gehuurde bedrijfsruimte (deels) onder te verhuren. De huurder wordt dan ook onderverhuurder. Mag dit zomaar?
CASES
CONTACT
Benieuwd wat wij voor uw onderneming kunnen doen?
Neem contact met ons op.